Select Page

• La Biblioteca de Ciències i Tecnologia de la UAB acull l’exposició Terratrèmols i Tsunamis: Una Mirada Matemàtica, organitzada per Álvaro González, investigador del grup de sistemes complexos del CRM
• L’exposició explora la complexitat dels terratrèmols i tsunamis a través d’imatges, textos, simulacions i mapes antics.

Aquests dies, la Biblioteca de Ciències i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acull una exposició organitzada pel Centre de Recerca Matemàtica (CRM). Sota el títol Terratrèmols i tsunamis: una mirada matemàtica, l’exposició ofereix una immersió fascinant en la comprensió científica d’aquests fenòmens naturals devastadors, des d’una perspectiva que inclou la raó i l’ordre de les matemàtiques.

A través d’un recull d’imatges, textos i simulacions numèriques elaborat per l’investigador Álvaro González, membre del grup de sistemes complexos del CRM, l’exposició explora conceptes sobre propagació d’ones, estadístiques, processos no lineals i geometria. L’exposició compta, a més, amb una selecció de mapes antics i originals provinents de la col·lecció personal del propi investigador, que mostren el progrés en l’avaluació de la perillositat sísmica durant els dos darrers segles.

La mostra, que es podrà veure a la vitrina ubicada a l’entrada de la biblioteca fins al 12 d’abril, busca transcendir la percepció comuna dels terratrèmols i tsunamis com a meres catàstrofes destructives, per revelar la bellesa i l’ordre que s’oculta en la seva naturalesa caòtica, tot subratllant la importància de la recerca matemàtica en la comprensió i prevenció dels seus efectes.

Entre d’altres, es pot veure com la simplicitat i simetria de les estructures, com les torres rectes amb plantes quadrades i l’ús d’estructures diagonals, pot incrementar la resistència davant els sismes​​, o com les ones sísmiques poden recórrer la Terra, amb exemples de terratrèmols a la Península Ibèrica, oferint una visió detallada de la complexitat i abast global d’aquests fenòmens.

Com a punt destacat de l’exposició, el dia 9 d’abril a les 13h tindrà lloc una xerrada oberta a tots els públics a càrrec d’Álvaro González, a l’espai BCT de la biblioteca.

La invitació a visitar aquesta exposició està oberta a tota la comunitat universitària i del CRM, així com al públic en general interessat en la ciència i, especialment, en el paper de les matemàtiques a l’estudi dels fenòmens naturals. No us perdeu l’oportunitat de visitar aquesta exposició única que enllaça de manera magistral la destrucció amb la ciència, i el caos amb l’ordre.

DSC_01251
DSC_01441
DSC_01241
DSC_01351
DSC_01281
DSC_01341
DSC_01291
DSC_01271
DSC_01331
DSC_01361
DSC_01471
previous arrow
next arrow
DSC_01251
DSC_01441
DSC_01241
DSC_01351
DSC_01281
DSC_01341
DSC_01291
DSC_01271
DSC_01331
DSC_01361
DSC_01471
previous arrow
next arrow

Álvaro González es va llicenciar en Geologia a la Universitat de Saragossa amb premi nacional de llicenciatura, i va completar el seu doctorat a la mateixa institució sobre previsió probabilística de terratrèmols. Després d’estades de recerca als EUA, Nova Zelanda i Alemanya, actualment és investigador postdoctoral al Grup de Sistemes Complexos del Centre de Recerca Matemàtica. La seva recerca se centra en la caracterització estadística i física dels perills naturals (sismes majoritàriament, però també impactes de meteorits, ciclons tropicals i incendis forestals entre d’altres). Els seus principals objectius són avaluar la freqüència amb què són aquests perills, quines són les seves probabilitats d’ocurrència en l’espai i el temps i quins danys poden causar.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Hypatia 2024

Hypatia 2024

El passat dilluns 3 de juny va començar l’Hypatia 2024, un curs d’estiu que es va estendre fins dijous 6 de juny. L’Hypatia és una iniciativa per formar joves investigadors i investigadores i obrir nous camps d’estudi per aquells més sèniors,...

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la CiènciaEl Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va participar en la 17a Festa de la Ciència amb dos tallers: La La Lambda: Les Matemàtiques de la Música, que va explorar la relació entre les matemàtiques i...

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...