• La Biblioteca de Ciències i Tecnologia de la UAB acull l’exposició Terratrèmols i Tsunamis: Una Mirada Matemàtica, organitzada per Álvaro González, investigador del grup de sistemes complexos del CRM
• L’exposició explora la complexitat dels terratrèmols i tsunamis a través d’imatges, textos, simulacions i mapes antics.

Aquests dies, la Biblioteca de Ciències i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acull una exposició organitzada pel Centre de Recerca Matemàtica (CRM). Sota el títol Terratrèmols i tsunamis: una mirada matemàtica, l’exposició ofereix una immersió fascinant en la comprensió científica d’aquests fenòmens naturals devastadors, des d’una perspectiva que inclou la raó i l’ordre de les matemàtiques.

A través d’un recull d’imatges, textos i simulacions numèriques elaborat per l’investigador Álvaro González, membre del grup de sistemes complexos del CRM, l’exposició explora conceptes sobre propagació d’ones, estadístiques, processos no lineals i geometria. L’exposició compta, a més, amb una selecció de mapes antics i originals provinents de la col·lecció personal del propi investigador, que mostren el progrés en l’avaluació de la perillositat sísmica durant els dos darrers segles.

La mostra, que es podrà veure a la vitrina ubicada a l’entrada de la biblioteca fins al 12 d’abril, busca transcendir la percepció comuna dels terratrèmols i tsunamis com a meres catàstrofes destructives, per revelar la bellesa i l’ordre que s’oculta en la seva naturalesa caòtica, tot subratllant la importància de la recerca matemàtica en la comprensió i prevenció dels seus efectes.

Entre d’altres, es pot veure com la simplicitat i simetria de les estructures, com les torres rectes amb plantes quadrades i l’ús d’estructures diagonals, pot incrementar la resistència davant els sismes​​, o com les ones sísmiques poden recórrer la Terra, amb exemples de terratrèmols a la Península Ibèrica, oferint una visió detallada de la complexitat i abast global d’aquests fenòmens.

Com a punt destacat de l’exposició, el dia 9 d’abril a les 13h tindrà lloc una xerrada oberta a tots els públics a càrrec d’Álvaro González, a l’espai BCT de la biblioteca.

La invitació a visitar aquesta exposició està oberta a tota la comunitat universitària i del CRM, així com al públic en general interessat en la ciència i, especialment, en el paper de les matemàtiques a l’estudi dels fenòmens naturals. No us perdeu l’oportunitat de visitar aquesta exposició única que enllaça de manera magistral la destrucció amb la ciència, i el caos amb l’ordre.

DSC_01251
DSC_01441
DSC_01241
DSC_01351
DSC_01281
DSC_01341
DSC_01291
DSC_01271
DSC_01331
DSC_01361
DSC_01471
previous arrow
next arrow
DSC_01251
DSC_01441
DSC_01241
DSC_01351
DSC_01281
DSC_01341
DSC_01291
DSC_01271
DSC_01331
DSC_01361
DSC_01471
previous arrow
next arrow

Álvaro González es va llicenciar en Geologia a la Universitat de Saragossa amb premi nacional de llicenciatura, i va completar el seu doctorat a la mateixa institució sobre previsió probabilística de terratrèmols. Després d’estades de recerca als EUA, Nova Zelanda i Alemanya, actualment és investigador postdoctoral al Grup de Sistemes Complexos del Centre de Recerca Matemàtica. La seva recerca se centra en la caracterització estadística i física dels perills naturals (sismes majoritàriament, però també impactes de meteorits, ciclons tropicals i incendis forestals entre d’altres). Els seus principals objectius són avaluar la freqüència amb què són aquests perills, quines són les seves probabilitats d’ocurrència en l’espai i el temps i quins danys poden causar.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.