Els investigadors del CRM Álvaro Corral i Pere Puig van impartir dues conferències en el marc del cicle Contemporàlia | Ciència de la Universitat de Girona, on van il·lustrar el poder de les matemàtiques per predir i analitzar fenòmens tan diversos com els desastres naturals, les poblacions amagades o els esdeveniments rars però catastròfics. La seva participació va reforçar la importància del vincle entre la ciència i la societat en la comprensió col·lectiva dels reptes globals.

En el marc del cicle de xerrades Contemporàlia|Ciència, organitzat per la Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona, els investigadors Álvaro Corral (CRM) i Pere Puig (UAB-CRM) van oferir dues xarrades on van explorar el rol de les matemàtiques en diversos contexts on regna la incertesa. La seva participació en el cicle va servir per posar de manifest com les matemàtiques poden ser una eina clau per comprendre i predir des de desastres naturals fins a fenòmens socials ocults.

La conferència d’Álvaro Corral, amb el títol de Matemàtiques dels desastres naturals, va oferir una incursió en la complexitat dels fenòmens naturals que es desvien de les expectatives habituals, és a dir, els anomenats fenòmens extrems. Corral va explicar com els terratrèmols, a diferència del que podríem esperar, no segueixen una distribució d’energia mitjana previsible que permetí afirmar la intensitat típica dels terratrèmols a una zona concreta del planeta. Davant del comportament anormal d’aquests fenòmens, els models matemàtics que s’estudien per analitzar les distribucions de probabilitat amb cues llargues són essencials per poder fer prediccions sobre el seu comportament.

La xarrada també va aprofundir en alguns exemples de models, com ara l’introduït per Galton i Watson per explicar la demografia de la societat anglesa al segle XIX i que  sorprenentment també es pot aplicar per analitzar el comportament dels desastres naturals. Amb aquesta base es pot arribar a comprendre com un model simple, sempre que operi des d’un punt crític (un punt del domini de la funció on la funció no és derivable o és igual a zero), pot ser clau en la comprensió de fenòmens naturals extrems.

Amb la seva xarrada, Corral va fer palesa la importància de la interdisciplinarietat en la recerca, enllaçant la física, la matemàtica i fins i tot la lingüística i la música, àrees que també han estat objecte del seu estudi.

 

La invisibilitat estadística com a finestra a mons ocults

Per la seva part, Pere Puig va donar una xarrada amb el títol Veient l’invisible: un repte per a la modelització estadística, on va presentar una visió de com la modelització estadística avançada pot revelar realitats difícils de mesurar. Puig va posar l’accent en les anomenades poblacions amagades, com els addictes a una determinada droga o el de les dones maltractades que no denuncien els seus agressors, destacant la necessitat i els desafiaments en quantificar i comprendre aquestes realitats. Puig, catedràtic d’estadística i investigació operativa al Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, va aprofundir en el concepte d’esdeveniments de baixa freqüència però d’alt impacte, com l’esdeveniment de Carrington, una tempesta solar de magnitud sense precedents.

La seva xarrada també va destacar la importància de preparar-se per a fenòmens que, tot i ser escassos en la nostra història recent, poden tenir efectes devastadors sobre la nostra civilització. Puig va compartir amb els assistents la seva experiència col·laborant amb grups multidisciplinaris, insistint en el fet que les matemàtiques i l’estadística no són disciplines aïllades, sinó eines poderoses que, en mans adequades, poden ajudar a salvaguardar i millorar vides.

La participació d’Álvaro Corral i Pere Puig en el cicle de xerrades Contemporàlia | Ciència ha servit per ressaltar el paper de les matemàtiques a l’hora d’afrontar algunes de les preguntes més pertorbadores de la nostra època. Les seves conferències han mostrat com, en un món incert, els models matemàtics poden oferir un far de comprensió i, potencialment, un mitjà per anticipar i mitigar els impactes de fenòmens tant naturals com humans.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Álvaro Corral fa més d’una dècada que està al capdavant del grup de recerca en sistemes complexos al CRM. També és professor adscrit al Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador extern del Complexity Science Hub Vienna. Els seus interessos en recerca es dirigeixen a la ciència dels sistemes complexos, incloent-hi processos atmosfèrics, riscos naturals, esdeveniments extrems, models epidemiològics, ciència urbana i sistemes de comunicació (lingüística i música). Ha publicat més de 70 articles en revistes internacionals de prestigi com ara Nature Physics, Physical Review Letters, Geology i New Journal of Physics. A més, ha publicat diversos articles de divulgació i ha fet xerrades dirigides a estudiants i al públic general.

Pere Puig és catedràtic d’estadística i investigació operativa al Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador adscrit del Centre de Recerca Matemàtica (CRM). Dirigeix el grup de recerca en modelització estadística avançada d’aquesta Universitat i té una àmplia experiència en el desenvolupament de mètodes matemàtics i estadístics, que treballa conjuntament amb grups multidisciplinaris, principalment de biologia i ciències de la salut. Té un gran nombre de publicacions en revistes científiques de prestigi i és col·laborador habitual de la UK Health Security Agency.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

We Welcome 6 New Additions to the CRM Team

We Welcome 6 New Additions to the CRM Team

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) welcomes a dynamic group of members, including Jordi Castellví in Combinatorics, Mariona Fucho Rius as the new Scientific Comm Officer, Alexandre Garcia-Duran in Neuroscience, Pablo Nicolás in Algebra and Geometry, Amaia Vielba in Computational Biology, and Søren István Adorján Dyhr in fluid dynamics. Each brings a unique blend of expertise and interdisciplinary focus, enhancing CRM’s research landscape in mathematics and its applications.

Josep Sardanyés participa un any més al programa ESCOLAB

Josep Sardanyés participa un any més al programa ESCOLAB

Josep Sardanyés, investigador principal del grup de Biologia Matemàtica i Computacional , va impartir una xerrada divulgativa sobre la teoria del caos a estudiants de tercer i quart d’ESO de l’Institut Pla Marcell (Cardedeu) amb el títol “Què és el caos?”.

Doctoral INPhINIT Fellowships – Incoming Call 2024

Doctoral INPhINIT Fellowships – Incoming Call 2024

The CRM is offering 9 positions as part of the INPhINIT Incoming Call 2024 granted by ''la Caixa'' Foundation.Application Deadline: 24 January 2024, 2 pm (Peninsular Spain time)The "la Caixa" Foundation is offering 30 doctoral fellowships for...

The CRM Signs the CoARA Agreement

The CRM Signs the CoARA Agreement

Expanding from earlier initiatives like the San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA) or the Leiden Manifesto, CoARA widens its scope beyond a simple statement of purpose. It actively encourages organizations to pledge their commitment to overhaul their assessment methods within a defined time frame, spanning from 2022 to 2027.

Matemàtiques per a la perfecta cocció de la carn

Matemàtiques per a la perfecta cocció de la carn

La Unitat de Transferència del Coneixement del CRM col·labora en un projecte que aplica models matemàtics per proporcionar un control en temps real per a la cocció de la carn, assegurant una cocció uniforme i al punt desitjat.  A la cuina, com a la...