Select Page

Els investigadors del CRM Álvaro Corral i Pere Puig van impartir dues conferències en el marc del cicle Contemporàlia | Ciència de la Universitat de Girona, on van il·lustrar el poder de les matemàtiques per predir i analitzar fenòmens tan diversos com els desastres naturals, les poblacions amagades o els esdeveniments rars però catastròfics. La seva participació va reforçar la importància del vincle entre la ciència i la societat en la comprensió col·lectiva dels reptes globals.

En el marc del cicle de xerrades Contemporàlia|Ciència, organitzat per la Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona, els investigadors Álvaro Corral (CRM) i Pere Puig (UAB-CRM) van oferir dues xarrades on van explorar el rol de les matemàtiques en diversos contexts on regna la incertesa. La seva participació en el cicle va servir per posar de manifest com les matemàtiques poden ser una eina clau per comprendre i predir des de desastres naturals fins a fenòmens socials ocults.

La conferència d’Álvaro Corral, amb el títol de Matemàtiques dels desastres naturals, va oferir una incursió en la complexitat dels fenòmens naturals que es desvien de les expectatives habituals, és a dir, els anomenats fenòmens extrems. Corral va explicar com els terratrèmols, a diferència del que podríem esperar, no segueixen una distribució d’energia mitjana previsible que permetí afirmar la intensitat típica dels terratrèmols a una zona concreta del planeta. Davant del comportament anormal d’aquests fenòmens, els models matemàtics que s’estudien per analitzar les distribucions de probabilitat amb cues llargues són essencials per poder fer prediccions sobre el seu comportament.

La xarrada també va aprofundir en alguns exemples de models, com ara l’introduït per Galton i Watson per explicar la demografia de la societat anglesa al segle XIX i que  sorprenentment també es pot aplicar per analitzar el comportament dels desastres naturals. Amb aquesta base es pot arribar a comprendre com un model simple, sempre que operi des d’un punt crític (un punt del domini de la funció on la funció no és derivable o és igual a zero), pot ser clau en la comprensió de fenòmens naturals extrems.

Amb la seva xarrada, Corral va fer palesa la importància de la interdisciplinarietat en la recerca, enllaçant la física, la matemàtica i fins i tot la lingüística i la música, àrees que també han estat objecte del seu estudi.

 

La invisibilitat estadística com a finestra a mons ocults

Per la seva part, Pere Puig va donar una xarrada amb el títol Veient l’invisible: un repte per a la modelització estadística, on va presentar una visió de com la modelització estadística avançada pot revelar realitats difícils de mesurar. Puig va posar l’accent en les anomenades poblacions amagades, com els addictes a una determinada droga o el de les dones maltractades que no denuncien els seus agressors, destacant la necessitat i els desafiaments en quantificar i comprendre aquestes realitats. Puig, catedràtic d’estadística i investigació operativa al Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, va aprofundir en el concepte d’esdeveniments de baixa freqüència però d’alt impacte, com l’esdeveniment de Carrington, una tempesta solar de magnitud sense precedents.

La seva xarrada també va destacar la importància de preparar-se per a fenòmens que, tot i ser escassos en la nostra història recent, poden tenir efectes devastadors sobre la nostra civilització. Puig va compartir amb els assistents la seva experiència col·laborant amb grups multidisciplinaris, insistint en el fet que les matemàtiques i l’estadística no són disciplines aïllades, sinó eines poderoses que, en mans adequades, poden ajudar a salvaguardar i millorar vides.

La participació d’Álvaro Corral i Pere Puig en el cicle de xerrades Contemporàlia | Ciència ha servit per ressaltar el paper de les matemàtiques a l’hora d’afrontar algunes de les preguntes més pertorbadores de la nostra època. Les seves conferències han mostrat com, en un món incert, els models matemàtics poden oferir un far de comprensió i, potencialment, un mitjà per anticipar i mitigar els impactes de fenòmens tant naturals com humans.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Álvaro Corral fa més d’una dècada que està al capdavant del grup de recerca en sistemes complexos al CRM. També és professor adscrit al Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador extern del Complexity Science Hub Vienna. Els seus interessos en recerca es dirigeixen a la ciència dels sistemes complexos, incloent-hi processos atmosfèrics, riscos naturals, esdeveniments extrems, models epidemiològics, ciència urbana i sistemes de comunicació (lingüística i música). Ha publicat més de 70 articles en revistes internacionals de prestigi com ara Nature Physics, Physical Review Letters, Geology i New Journal of Physics. A més, ha publicat diversos articles de divulgació i ha fet xerrades dirigides a estudiants i al públic general.

Pere Puig és catedràtic d’estadística i investigació operativa al Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador adscrit del Centre de Recerca Matemàtica (CRM). Dirigeix el grup de recerca en modelització estadística avançada d’aquesta Universitat i té una àmplia experiència en el desenvolupament de mètodes matemàtics i estadístics, que treballa conjuntament amb grups multidisciplinaris, principalment de biologia i ciències de la salut. Té un gran nombre de publicacions en revistes científiques de prestigi i és col·laborador habitual de la UK Health Security Agency.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.