Aquesta distinció, atorgada cada dos anys per la London Mathematical Society, convida a matemàtics destacats a escala internacional per realitzar intervencions als departaments de matemàtiques més prestigiosos del Regne Unit.

La London Mathematical Society (LMS) va nomenar Eva Miranda, catedràtica de geometria i topologia de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre del CRM, com a Hardy Lecturer de la societat per aquest any 2023, per la seva condició d'”investigadora matemàtica de gran reputació” que alhora “pot adreçar-se a un ampli públic matemàtic”. Com a part d’aquest guardó, la professora Miranda iniciarà aquest mes de maig un cicle de conferències a diversos departaments de matemàtiques a universitats del Regne Unit que durarà fins al setembre.

 Per a Eva Miranda, “el Hardy Tour és alhora un honor sense precedents i un gran repte per mi. Requereix una preparació molt meticulosa en un moment on ja tenia diversos compromisos assolits a congressos i són 9 xerrades diferents. Això ha fet que el Tour tingui lloc en tres etapes.”

Aquesta gira inclou l’anomenada Hardy Lecture, que tindrà lloc a la reunió anual de la LMS el pròxim 30 de juny a la Mary Ward House de Londres i anirà precedida per una conferència a càrrec de Sir Roger Penrose, guanyador del Premi Nobel de Física el 2020 pels seus estudis sobre cosmologia. “Amb en Sir Roger Penrose ens hem trobat un parell de vegades per zoom per coordinar les nostres xerrades i hem parlat més de dues hores sobre matemàtiques, computabilitat i física quàntica i hem discutit diverses demostracions detallades. És un moment àlgid per mi tant a nivell professional com personal.”

La Hardy lecture s’inscriu en un congrés d’un dia que conclourà amb una exhibició d’art From it to to Bit: Psychedelic fluids inspirada per la interacció de teoria de Fluids i Computació”.

En total seran nou conferències les impartides per Eva Miranda, algunes de les quals es podran seguir en línia a través de Zoom, amb intervencions a universitats tan prestigioses com Oxford i Cambridge i la participació en el congrés de la Universitat d’Edimburg sobre Geometria Simplèctica.

La LMS Hardy Lectureship porta el nom de G.H. Hardy, expresident de la Societat i guanyador de la medalla De Morgan, per distingir a matemàtics de fora del Regne Unit. Eva Miranda és la primera matemàtica espanyola en rebre aquesta distinció.

A continuació podeu trobar el detall de les conferències que componen el Hardy Tour.

30 de maig

Counting periodic orbits

University of Cambridge, Cambridge

Organiser: Maciej Dunajski

+ INFORMATION
1 de juny

From Alan Turing to contact geometry: towards a “Fluid computer”

The London Institute for Mathematical Sciences at the Royal Institution, London

Organiser: Saksham Sharma

+ INFORMATION
26 de juny

Desingularizing singular symplectic structures

University of Birmingham, Birmingham

Organiser: Marta Mazzocco

+ INFORMATION
28 de juny

Euler flows as universal models for dynamical Systems

University of Warwick, Coventry

Organiser: José Rodrigo

+ INFORMATION

Hardy Lecture

30 de juny

From Alan Turing to fluid computers: Explored and unexplored paths

Mary Ward House, London

Organiser: London Mathematical Society.

Register at https://www.lms.ac.uk/civicrm/event/info?reset=1&id=97

Visionat conjunt a l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona)

+ INFORMATION
4 de juliol

Singular Hamiltonian and Reeb Dynamics: First steps

University of Oxford, Oxford

Organisers: Andrew Dancer and Vivat Nanda

+ INFORMATION
6 de juliol

Action-angle coordinates and toric actions on singular symplectic manifolds

Loughborough

Organisers: Sasha Veselov and Alexey Bolsinov

19 de setembre

From Symplectic to Poisson manifolds and back

Edinburgh

Organiser: José Figueroa-O’Farrill

21 de setembre

Quantizing via Polytope counting: Old and new

Glasgow

Organiser: Ian Strachan

 

Eva Miranda és catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya, especialitzada en Geometria Diferencial, Física Matemàtica i Sistemes Dinàmics. Ha estat guardonada amb diversos premis prestigiosos, com ara dos premis ICREA Academia el 2016 i el 2021, una Càtedra d’excel·lència 2017 de la FSMP a París, un premi Bessel el 2022 i el premi François Deruyts el 2022.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.