El personal del Centre de Recerca Matemàtica va realitzar una trobada el 27 de febrer per ajudar a recaptar donacions en ajut a les víctimes dels terratrèmols que han afectat Turquia i Síria.

Aquest dilluns el personal del Centre de Recerca Matemàtica es va reunir per recaptar fons per assistir a les víctimes dels terratrèmols de Turquia i Síria. Durant l’esmerçar-dinar, al qual varies persones van col·laborar portant menjar i begudes, es va animar a la gent a fer les seves aportacions, tant en metàl·lic com a traves de les diferents ONGs que estan treballant en les tasques de suport a la població per pal·liar els efectes d’aquest desastre natural.

Els sismes, amb una magnitud 7,8 i 7,5 a l’escala sismològica de magnitud de moment (MW), es van produir el passat 6 de febrer amb unes nou hores de diferencia i van deixar greus danys al sud de Turquia i a Síria. La ubicació del terratrèmol el situa a les proximitats d’una triple unió entre les plaques tectòniques d’Anatòlia, àrab i africana. La falla d’Anatòlia oriental, en particular, té uns 700 quilòmetres de llargada i s’ubica en una zona molt poblada.

Aquests dos terratrèmols, juntament amb les repliques subsegüents, han causat fins al moment més de 50.000 morts i 120.000 ferits. A la pèrdua de vides humanes s’hi ha de sumar la destrucció material i el desplaçament de població en conseqüència, i també la pèrdua de patrimoni cultural a les zones afectades.

Durant la trobada Álvaro González, investigador Postdoctoral Juan de la Cierva i membre del grup de recerca en sistemes complexos del CRM, va explicar les causes i diferents formes que poden agafar aquests fenòmens naturals, així com els riscos per a la població que viu en zones on l’activitat sísmica és més habitual.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

“T’agraden les mates? Fes mates. Oblida’t del gènere.” Entrevista a Tere M-Seara (UPC-CRM)

“T’agraden les mates? Fes mates. Oblida’t del gènere.” Entrevista a Tere M-Seara (UPC-CRM)

Tere Martínez-Seara Alonso és catedràtica a la Universitat Politècnica de Catalunya, investigadora adscrita al CRM i investigadora principal del grup de Sistemes Dinàmics de la UPC. La seva recerca ha sigut reconeguda amb el premi ICREA Acadèmia (2019), el Premi Barcelona Dynamical Systems (2015) i a la tardor del 2018 va ocupar una Càtedra Eisenbud, atorgada per la Simons Foundation al Math Sciences Research Institute (MSRI) de la Universitat de Berkeley.