El personal del Centre de Recerca Matemàtica va realitzar una trobada el 27 de febrer per ajudar a recaptar donacions en ajut a les víctimes dels terratrèmols que han afectat Turquia i Síria.

Aquest dilluns el personal del Centre de Recerca Matemàtica es va reunir per recaptar fons per assistir a les víctimes dels terratrèmols de Turquia i Síria. Durant l’esmerçar-dinar, al qual varies persones van col·laborar portant menjar i begudes, es va animar a la gent a fer les seves aportacions, tant en metàl·lic com a traves de les diferents ONGs que estan treballant en les tasques de suport a la població per pal·liar els efectes d’aquest desastre natural.

Els sismes, amb una magnitud 7,8 i 7,5 a l’escala sismològica de magnitud de moment (MW), es van produir el passat 6 de febrer amb unes nou hores de diferencia i van deixar greus danys al sud de Turquia i a Síria. La ubicació del terratrèmol el situa a les proximitats d’una triple unió entre les plaques tectòniques d’Anatòlia, àrab i africana. La falla d’Anatòlia oriental, en particular, té uns 700 quilòmetres de llargada i s’ubica en una zona molt poblada.

Aquests dos terratrèmols, juntament amb les repliques subsegüents, han causat fins al moment més de 50.000 morts i 120.000 ferits. A la pèrdua de vides humanes s’hi ha de sumar la destrucció material i el desplaçament de població en conseqüència, i també la pèrdua de patrimoni cultural a les zones afectades.

Durant la trobada Álvaro González, investigador Postdoctoral Juan de la Cierva i membre del grup de recerca en sistemes complexos del CRM, va explicar les causes i diferents formes que poden agafar aquests fenòmens naturals, així com els riscos per a la població que viu en zones on l’activitat sísmica és més habitual.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.

Inaugural Welcome Day for Newcomers at CRM

Inaugural Welcome Day for Newcomers at CRM

Lluís Alsedà, Director of the CRM, welcomed participants during the center's welcome day, expressing satisfaction with the diverse attendance and emphasizing the importance of collective governance alongside individual contributions. David Romero...

Núria Fagella, Eva Miranda i Arantxa Sanz participen a l’esdeveniment “Reptes en matemàtiques i el seu impacte social”

Núria Fagella, Eva Miranda i Arantxa Sanz participen a l’esdeveniment “Reptes en matemàtiques i el seu impacte social”

La conferència “Reptes en matemàtiques i el seu impacte social”, organitzada per diverses institucions acadèmiques, va comptar amb la participació de les investigadores del CRM Núria Fagella i Eva Miranda, i la directora executiva del centre Arantxa Sanz. L’esdeveniment va estar enfocat a apropar la investigació matemàtica a la societat, amb dues ponències a càrrec de Yang-Hui He i Pilar Bayer Isant, i una taula rodona amb acadèmics destacats per abordar les implicacions socials, científiques i culturals de la matemàtica.

Eva Miranda to Deliver Prestigious Nachdiplom Lecture at ETH Zurich

Eva Miranda to Deliver Prestigious Nachdiplom Lecture at ETH Zurich

Eva Miranda, a Full Professor at the Universitat Politècnica de Catalunya and affiliated researcher at CRM, has been invited to give a lecture in the Nachdiplom series at ETH Zurich. Her lecture, titled “Singular Symplectic Manifolds,” is scheduled for the fall of 2025 and is expected to delve into the intricacies of this complex topic, a subject she has extensively researched since 2009.

We Welcome 6 New Additions to the CRM Team

We Welcome 6 New Additions to the CRM Team

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) welcomes a dynamic group of members, including Jordi Castellví in Combinatorics, Mariona Fucho Rius as the new Scientific Comm Officer, Alexandre Garcia-Duran in Neuroscience, Pablo Nicolás in Algebra and Geometry, Amaia Vielba in Computational Biology, and Søren István Adorján Dyhr in fluid dynamics. Each brings a unique blend of expertise and interdisciplinary focus, enhancing CRM’s research landscape in mathematics and its applications.