• El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França.
  • Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions.
  • El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

El passat 20 de març de 2024 el jurat del premi Abel va anunciar al matemàtic francès Michel Talagrand com a guanyador d’aquest any. Segons l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres d’Oslo, Talagrand ha estat reconegut per les seves “contribucions a la teoria de la probabilitat i l’anàlisi funcional, amb aplicacions excepcionals en la física matemàtica i l’estadística”.

El Premi Abel és un dels reconeixements més prestigiosos en el camp de les matemàtiques, atorgat anualment per l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres des del 2003. Inspirat en els Premis Nobel, que no inclouen una categoria de matemàtiques, el Premi Abel té com a objectiu honorar els científics que han realitzat contribucions extraordinàries a la disciplina amb un premi monetari de 7,5 milions de corones noruegues (aproximadament 700.000 dòlars EUA).

El Premi reconeix Michel Talagrand per les seves contribucions significatives en tres camps en particular. En primer lloc, pels seus treballs en processos estocàstics, on ha aprofundit en l’estudi del valor màxim esperat dins d’una seqüència de valors aleatoris, com podria ser l’altura màxima de les ones en una platja.

En segon lloc, per la seva investigació en la concentració de mesures, on ha demostrat que, paradoxalment, processos que depenen de diverses fonts d’aleatorietat poden arribar a resultats més previsibles a través de la compensació mútua entre aquests factors aleatoris, aportant estimacions quantitatives precises.

Finalment, pel seu estudi en vidres d’espín, una forma especial de matèria que ha sorprès els físics, on Talagrand ha aplicat els seus coneixements d’estadística i probabilitat per establir límits en el comportament d’aquesta matèria, completant així la prova del treball de Giorgio Parisi, guardonat amb el Premi Nobel el 2021.

Helge Holden, president del comitè del Premi Abel, va descriure Talagrand com “un matemàtic excepcional a l’hora de resoldre problemes de manera formidable. Ha fet contribucions profundes a la nostra comprensió dels processos aleatoris, i en particular, dels processos gaussians. La seva obra ha reformat diverses àrees de la teoria de la probabilitat. A més, la seva demostració de la cèlebre fórmula de Parisi per a l’energia lliure dels vidres d’espín és un èxit increïble”.

 

Un matemàtic amb una trajectòria poc convencional

Nascut a Béziers, França, el 1952, Talagrand va perdre la visió de l’ull dret als cinc anys per una predisposició genètica al despreniment de retina. Tot i ser un lector àvid de revistes de ciència popular, va tenir una infància difícil a l’escola. Un punt d’inflexió va arribar als 15 anys, quan va rebre tractament d’emergència per un altre despreniment de retina, aquesta vegada a l’ull esquerre. Durant el temps ingressat a l’hospital amb els ulls embenats el seu pare, professor de matemàtiques, va mantenir la seva ment ocupada amb les matemàtiques.

Després de graduar-se a la universitat de Lió el 1974, va ser contractat pel Centre Nacional Francès de Recerca Científica, l’institut de recerca més gran d’Europa, on va treballar fins a la seva jubilació el 2017. Durant aquest temps, va obtenir el seu doctorat i va desenvolupar el seu interès en la probabilitat, publicant centenars d’articles sobre el tema.

Talagrand també desafia altres matemàtics a resoldre problemes plantejats per ell a la seva plana web. Alguns d’aquests problemes han estat resolts, portant a publicacions en importants revistes de matemàtiques. Les seves condicions per a l’atorgament dels premis són clares: “Atorgaré els premis sempre que no sigui massa senil per entendre les proves que rebo. Si no les puc entendre, no pagaré.”

El reconeixement del Premi Abel 2024 no només celebra les seves contribucions individuals, sinó que també destaca la importància fonamental de les matemàtiques en la resolució de problemes complexos i en la nostra comprensió del món.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.