Select Page
  • El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França.
  • Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions.
  • El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

El passat 20 de març de 2024 el jurat del premi Abel va anunciar al matemàtic francès Michel Talagrand com a guanyador d’aquest any. Segons l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres d’Oslo, Talagrand ha estat reconegut per les seves “contribucions a la teoria de la probabilitat i l’anàlisi funcional, amb aplicacions excepcionals en la física matemàtica i l’estadística”.

El Premi Abel és un dels reconeixements més prestigiosos en el camp de les matemàtiques, atorgat anualment per l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres des del 2003. Inspirat en els Premis Nobel, que no inclouen una categoria de matemàtiques, el Premi Abel té com a objectiu honorar els científics que han realitzat contribucions extraordinàries a la disciplina amb un premi monetari de 7,5 milions de corones noruegues (aproximadament 700.000 dòlars EUA).

El Premi reconeix Michel Talagrand per les seves contribucions significatives en tres camps en particular. En primer lloc, pels seus treballs en processos estocàstics, on ha aprofundit en l’estudi del valor màxim esperat dins d’una seqüència de valors aleatoris, com podria ser l’altura màxima de les ones en una platja.

En segon lloc, per la seva investigació en la concentració de mesures, on ha demostrat que, paradoxalment, processos que depenen de diverses fonts d’aleatorietat poden arribar a resultats més previsibles a través de la compensació mútua entre aquests factors aleatoris, aportant estimacions quantitatives precises.

Finalment, pel seu estudi en vidres d’espín, una forma especial de matèria que ha sorprès els físics, on Talagrand ha aplicat els seus coneixements d’estadística i probabilitat per establir límits en el comportament d’aquesta matèria, completant així la prova del treball de Giorgio Parisi, guardonat amb el Premi Nobel el 2021.

Helge Holden, president del comitè del Premi Abel, va descriure Talagrand com “un matemàtic excepcional a l’hora de resoldre problemes de manera formidable. Ha fet contribucions profundes a la nostra comprensió dels processos aleatoris, i en particular, dels processos gaussians. La seva obra ha reformat diverses àrees de la teoria de la probabilitat. A més, la seva demostració de la cèlebre fórmula de Parisi per a l’energia lliure dels vidres d’espín és un èxit increïble”.

 

Un matemàtic amb una trajectòria poc convencional

Nascut a Béziers, França, el 1952, Talagrand va perdre la visió de l’ull dret als cinc anys per una predisposició genètica al despreniment de retina. Tot i ser un lector àvid de revistes de ciència popular, va tenir una infància difícil a l’escola. Un punt d’inflexió va arribar als 15 anys, quan va rebre tractament d’emergència per un altre despreniment de retina, aquesta vegada a l’ull esquerre. Durant el temps ingressat a l’hospital amb els ulls embenats el seu pare, professor de matemàtiques, va mantenir la seva ment ocupada amb les matemàtiques.

Després de graduar-se a la universitat de Lió el 1974, va ser contractat pel Centre Nacional Francès de Recerca Científica, l’institut de recerca més gran d’Europa, on va treballar fins a la seva jubilació el 2017. Durant aquest temps, va obtenir el seu doctorat i va desenvolupar el seu interès en la probabilitat, publicant centenars d’articles sobre el tema.

Talagrand també desafia altres matemàtics a resoldre problemes plantejats per ell a la seva plana web. Alguns d’aquests problemes han estat resolts, portant a publicacions en importants revistes de matemàtiques. Les seves condicions per a l’atorgament dels premis són clares: “Atorgaré els premis sempre que no sigui massa senil per entendre les proves que rebo. Si no les puc entendre, no pagaré.”

El reconeixement del Premi Abel 2024 no només celebra les seves contribucions individuals, sinó que també destaca la importància fonamental de les matemàtiques en la resolució de problemes complexos i en la nostra comprensió del món.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Hypatia 2024

Hypatia 2024

El passat dilluns 3 de juny va començar l’Hypatia 2024, un curs d’estiu que es va estendre fins dijous 6 de juny. L’Hypatia és una iniciativa per formar joves investigadors i investigadores i obrir nous camps d’estudi per aquells més sèniors,...

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la CiènciaEl Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va participar en la 17a Festa de la Ciència amb dos tallers: La La Lambda: Les Matemàtiques de la Música, que va explorar la relació entre les matemàtiques i...

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...