La xarxa DANCE de sistemes dinàmics ha creat un nou node al CRM amb Tomás Alarcón com a responsable, mentre que Josep Sardanyés és el responsable del node al CRM d’una nova xarxa de biofísica no lineal creada a través de la convocatòria Redes de investigación de l’Agencia Estatal de Investigación.

Les xarxes de recerca compleixen una funció vital per posar en contacte experts i grups de recerca que treballen en un mateix camp. Aquestes xarxes esdevenen sovint motors que impulsen sinergies i col·laboracions i permeten l’intercanvi de coneixement i eines que contribueixen a l’avenç de la recerca. Dues d’aquestes xarxes a escala estatal han creat recentment nodes al CRM, liderats per investigadors del centre.

D’una banda, Tomás Alarcón (ICREA-CRM-UAB) és el responsable del node CRM de la xarxa DANCE (Dinàmica, Atractores y Nolinealidad, Caos y Estabilidad). La xarxa DANCE, que compta amb vint-i-tres nodes a tota Espanya, fa més de dues dècades que és punt de trobada per investigadors i investigadores d’universitats i centres que treballen en sistemes dinàmics i dinàmica no-lineal des d’una perspectiva flexible, oberta i integradora. A través d’aquesta xarxa s’articulen accions multidisciplinàries per tal de fer front a problemes científics que poden ser estudiats per diversos grups, maximitzant així els recursos conjunts dels seus nodes. Aquesta xarxa també promou la formació d’investigadors, exposant-los a noves tècniques i punts de vista, i organitza al llarg de l’any diverses activitats, des de seminaris i grups de discussió multidisciplinaris a reunions bianuals.

El nou node creat al CRM, dintre del grup de recerca en Biologia Matemàtica i Computacional, s’emmarca en la proposta de nous models rellevants per a biòlegs i experimentals clínics experimentals i el desenvolupament d’eines analítiques i computacionals necessàries per analitzar-les. Els membres del node paren especial atenció als problemes de rellevància clínica, en particular els relacionats amb el càncer i la virologia. Les línies de recerca del grup inclouen, entre altres, el desenvolupament, el modelatge del càncer, la dinàmica no lineal i l’evolució, i la virologia matemàtica, i l’ecologia teòrica.

 

Es crea una nova xarxa temàtica per l’estudi dels sistemes biològics

Al node CRM de la xarxa DANCE se suma també un altre node dintre d’una xarxa temàtica de recerca de nova creació, en aquesta cas de Dinàmica no lineal en Sistemes Biofísics (DINOLISIBI). Aquesta nova xarxa també neix gràcies a la convocatòria de l’Agencia Estatal d’Investigació de Redes de Investigación, que té com a finalitat la creació de xarxes de recerca per fomentar la complementarietat de capacitats i optimitzar els mitjans de recerca existents. Els onze grups que formen la xarxa treballaran conjuntament per reforçar la productivitat científica i les col·laboracions en el marc dels diferents projectes de recerca propis dels grups pertanyents a la xarxa, mitjançant el reforç de la interacció entre ells i l’intercanvi de tècniques, mètodes i resultats.

La xarxa DINOLISIBI, que té com a responsable al CRM a Josep Sardanyés, es crea per fomentar les interaccions entre diversos grups de recerca que treballen a la frontera entre la física i la biologia. Els grups que hi participen comparteixen una metodologia basada en la ciència no lineal per aplicar-la a problemes biològics. La dinàmica no lineal en particular és una disciplina que ha guanyat un impuls notable en els darrers anys, i la seva aplicació a l’estudi de sistemes biològics a escala genòmica, cel·lular i de teixits és vital per l’avenç d’aquests camps.

La incorporació del CRM a ambdues xarxes enforteix el compromís del centre a l’hora d’establir noves col·laboracions multidisciplinàries amb altres grups de recerca i institucions. Aquests esforços ajuden significativament a consolidar la posició del CRM i del seu personal investigador com a impulsors de la recerca matemàtica en tots els seus vessants.

Tomás Alarcón és doctor en Física Teòrica per la Universitat de Barcelona. Ha sigut investigador postdoctoral a la Universitat d’Oxford, la University College London, i l’Imperial College de Londres. Abans d’incorporar-se al CRM com a investigador principal el 2010, va ser líder de grup al BCAM. També ha realitzat estades de recerca a la Universidad Complutense de Madrid, IIMAS (UNAM, Mèxic DF), OCCAM (Universitat d’Oxford), el Mathematical Institute (Universitat d’Oxford) i el Mathematical Biosciences Institute (Columbus, USA). Des de l’any 2015 és professor de recerca ICREA.

Josep Sardanyés és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i doctor en Biomedicina per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Després d’obtenir el seu doctorat, va realitzar estades com a investigador postdoctoral al Institut de Biologia Molecular i Cel·lular Vegetal (CSIC-UPV, València), a The David J. Gladstone Institutes (Universitat de Califòrnia, San Francisco, USA), i al Laboratori de Sistemes Complexos de la UPF. Des de l’any 2017 és investigador del Grup de Biologia Matemàtica i Computacional del CRM.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Colloquium, held on September 4th, 2023, featured a talk by Carlos Kenig on nonlinear wave equations, while the event’s networking opportunities underscored the importance of collaborative efforts in mathematical research. The meeting was an opportunity to showcase the strength of the mathematical community in Barcelona, and its firm commitment to advancing the frontiers of mathematics.

The CRM 2022 Annual Report is now available

The CRM 2022 Annual Report is now available

During 2022, several organizational and scientific initiatives, started around the 2018-2019 period, have come to yield valuable results. Specifically, the obtention of the Maria de Maeztu Unit of Excellence award and the consolidation...