Select Page

La xarxa DANCE de sistemes dinàmics ha creat un nou node al CRM amb Tomás Alarcón com a responsable, mentre que Josep Sardanyés és el responsable del node al CRM d’una nova xarxa de biofísica no lineal creada a través de la convocatòria Redes de investigación de l’Agencia Estatal de Investigación.

Les xarxes de recerca compleixen una funció vital per posar en contacte experts i grups de recerca que treballen en un mateix camp. Aquestes xarxes esdevenen sovint motors que impulsen sinergies i col·laboracions i permeten l’intercanvi de coneixement i eines que contribueixen a l’avenç de la recerca. Dues d’aquestes xarxes a escala estatal han creat recentment nodes al CRM, liderats per investigadors del centre.

D’una banda, Tomás Alarcón (ICREA-CRM-UAB) és el responsable del node CRM de la xarxa DANCE (Dinàmica, Atractores y Nolinealidad, Caos y Estabilidad). La xarxa DANCE, que compta amb vint-i-tres nodes a tota Espanya, fa més de dues dècades que és punt de trobada per investigadors i investigadores d’universitats i centres que treballen en sistemes dinàmics i dinàmica no-lineal des d’una perspectiva flexible, oberta i integradora. A través d’aquesta xarxa s’articulen accions multidisciplinàries per tal de fer front a problemes científics que poden ser estudiats per diversos grups, maximitzant així els recursos conjunts dels seus nodes. Aquesta xarxa també promou la formació d’investigadors, exposant-los a noves tècniques i punts de vista, i organitza al llarg de l’any diverses activitats, des de seminaris i grups de discussió multidisciplinaris a reunions bianuals.

El nou node creat al CRM, dintre del grup de recerca en Biologia Matemàtica i Computacional, s’emmarca en la proposta de nous models rellevants per a biòlegs i experimentals clínics experimentals i el desenvolupament d’eines analítiques i computacionals necessàries per analitzar-les. Els membres del node paren especial atenció als problemes de rellevància clínica, en particular els relacionats amb el càncer i la virologia. Les línies de recerca del grup inclouen, entre altres, el desenvolupament, el modelatge del càncer, la dinàmica no lineal i l’evolució, i la virologia matemàtica, i l’ecologia teòrica.

 

Es crea una nova xarxa temàtica per l’estudi dels sistemes biològics

Al node CRM de la xarxa DANCE se suma també un altre node dintre d’una xarxa temàtica de recerca de nova creació, en aquesta cas de Dinàmica no lineal en Sistemes Biofísics (DINOLISIBI). Aquesta nova xarxa també neix gràcies a la convocatòria de l’Agencia Estatal d’Investigació de Redes de Investigación, que té com a finalitat la creació de xarxes de recerca per fomentar la complementarietat de capacitats i optimitzar els mitjans de recerca existents. Els onze grups que formen la xarxa treballaran conjuntament per reforçar la productivitat científica i les col·laboracions en el marc dels diferents projectes de recerca propis dels grups pertanyents a la xarxa, mitjançant el reforç de la interacció entre ells i l’intercanvi de tècniques, mètodes i resultats.

La xarxa DINOLISIBI, que té com a responsable al CRM a Josep Sardanyés, es crea per fomentar les interaccions entre diversos grups de recerca que treballen a la frontera entre la física i la biologia. Els grups que hi participen comparteixen una metodologia basada en la ciència no lineal per aplicar-la a problemes biològics. La dinàmica no lineal en particular és una disciplina que ha guanyat un impuls notable en els darrers anys, i la seva aplicació a l’estudi de sistemes biològics a escala genòmica, cel·lular i de teixits és vital per l’avenç d’aquests camps.

La incorporació del CRM a ambdues xarxes enforteix el compromís del centre a l’hora d’establir noves col·laboracions multidisciplinàries amb altres grups de recerca i institucions. Aquests esforços ajuden significativament a consolidar la posició del CRM i del seu personal investigador com a impulsors de la recerca matemàtica en tots els seus vessants.

Tomás Alarcón és doctor en Física Teòrica per la Universitat de Barcelona. Ha sigut investigador postdoctoral a la Universitat d’Oxford, la University College London, i l’Imperial College de Londres. Abans d’incorporar-se al CRM com a investigador principal el 2010, va ser líder de grup al BCAM. També ha realitzat estades de recerca a la Universidad Complutense de Madrid, IIMAS (UNAM, Mèxic DF), OCCAM (Universitat d’Oxford), el Mathematical Institute (Universitat d’Oxford) i el Mathematical Biosciences Institute (Columbus, USA). Des de l’any 2015 és professor de recerca ICREA.

Josep Sardanyés és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i doctor en Biomedicina per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Després d’obtenir el seu doctorat, va realitzar estades com a investigador postdoctoral al Institut de Biologia Molecular i Cel·lular Vegetal (CSIC-UPV, València), a The David J. Gladstone Institutes (Universitat de Califòrnia, San Francisco, USA), i al Laboratori de Sistemes Complexos de la UPF. Des de l’any 2017 és investigador del Grup de Biologia Matemàtica i Computacional del CRM.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.