La defensa es va realitzar el passat dia 1 de juny a la sala de graus de la facultat de ciències.

El passat dijous dia 1 de juny va tenir lloc la defensa de la tesi doctoral de Patricia Paredes a la facultat de ciències de la UAB. La tesi, que porta per títol Modelització estadística de magnitud i recompte de desastres naturals amb aplicació als terratrèmols, ha estat dirigida per Isabel Serra i Amanda Fernández, amb Pere Puig com a tutor. El treball explora metodologies estadístiques que permetin explicar i aportar informació sobre els esdeveniments que originen desastres naturals, focalitzant en aquest cas en els terratrèmols, amb una visió més versàtil de les dades de recomptes que permet trobar evidència de models invariants i proposar procediments que encaixin millor amb les necessitats científiques.

Patricia Paredes va realitzar una part del seu doctorat al CRM com a integrant del grup de recerca en sistemes complexos del 2017 al 2019, gràcies a una beca finançada pel govern de l’Equador. Durant la seva estada al CRM va participar, a més, en vàries activitats de divulgació a escoles.

Volem aprofitar per felicitar a la Patricia per aquesta fita i desitjar-li un futur ple d’encerts.

ABSTRACT

Modelització estadística de magnitud i recompte de desastres naturals amb aplicació als terratrèmols.

Jenny Patricia Paredes Fierro

Directoras: Dra. Isabel Serra Mochales i Dra. Amanda Fernández Fontelo
Tutor: Dr. Pere Puig Casado

Abstract: Actualment, la modelització estadística del recompte i la magnitud dels desastres naturals és crucial per fer front a reptes relacionats amb l’impacte del canvi global. Més enllà d’obtenir procediments estadísticament favorables, en aquest àmbit, és de especial importància trobar metodologies estadístiques que permetin realment explicar i aportar informació sobre els esdeveniments que els originen. En aquesta tesi el focus d’interès principal es troba als terratrèmols, els terratrèmols són el resultat del moviment global de les plaques tectòniques i de vegades són provocats per altres grans terratrèmols a milers de quilòmetres de distància. A més l’activitat sísmica varia espacialment i temporalment, els sismòlegs han utilitzat tradicionalment dues lleis bàsiques, la llei de Gutenberg Richter que descriu la mida del terratrèmol, i la llei d’Omori que descriu el decaïment de l’activitat de les rèpliques. Pel que fa a la magnitud, en aquesta tesi s’ha establert un procediment per a l’ajust de l’interval de valors de magnitud on s’evidencia la llei de Gutenberg-Richter. S’ha proposat utilitzar un enfocament eficient des del punt de vista de la versemblança que mostra resultats estables per al catàleg global de els terratrèmols, la qual cosa posa en evidència la possible existència de paràmetres universals per a la llei de potències doble truncada que correspondria a l’enfocament de Gutenberg-Richter. Aquesta metodologia, analitzada amb detalls als terratrèmols, s’ha estès per donar resposta a una modelització global de la magnitud dels desastres naturals de grans dimensions, com enfonsaments de terreny, ciclons tropicals, incendis forestals i impacte de meteorits. Finalment, pel recompte dels terratrèmols s’ha proposat l’ús de la mixtura de Poisson per entendre i relacionar com es deriven els esdeveniments. Atesa la sobredispersió existent, des del punt de vista estadístic queda degudament justificat que el model Poisson no és acceptable. Per a una profunda comprensió d’aquesta modelització, s’ha proposat utilitzar una metodologia basada a distingir diferents llindars de magnitud i intervals de temps per als recomptes. Això dóna una visió més versàtil de les dades de recomptes que permeten analitzar la modelització estadística des d’un punt de vista més pragmàtic, ja que permet trobar evidència de models que siguin invariants per aquesta selecció i, per tant, proposar procediments que encaixin amb les necessitats científiques.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.