Select Page

“Mates i a xalar” a la ràdio: xerrades de matemàtiques divulgatives a les Terres de l’Ebre

El divendres 10 de maig, un grup d’investigadors del Centre de Recerca Matemàtica, en col·laboració amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), van preparar una jornada de tallers i xerrades de divulgació matemàtica a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre.

La jornada va començar amb el Taller de Modelització per part de Stefano Pedarra i Amaia Vielba, doctorands del grup de Biologia Matemàtica i Computacional del centre. “Utilitzem la modelització per descriure fenòmens del dia a dia”, com ells van dir; en aquest cas, van fer un estudi del flux dels gossos en les protectores d’animals de Barcelona, fent servir dades històriques i fent prediccions sobre el futur. Els alumnes, amb l’ajut dels investigadors, van aprendre a buscar tendències i fer servir eines bàsiques com la interpolació lineal per entendre els patrons que seguien aquestes dades i discernir quines dades calia menysprear per allunyar-se del patró, en deure’s a causes externes, per exemple, en els mesos de confinament per la COVID.

A continuació, van fer un breu esmorzar a càrrec del CERE per continuar amb una xerrada titulada La lògica de l’absurd: introducció a les demostracions matemàtiques per part de Fernando Gastón,  de la KTU (Unitat de Transferència de Coneixement) i la Mariona Fucho-Rius, de l’equip de Comunicació i Outreach. En aquesta xerrada, es va presentar una demostració visual del famós i temut Teorema de Pitàgores a partir de triangles i quadrats i vam introduir què és demostrar amb la tècnica de reducció a l’absurd, posant com a exercicis demostrar que existeixen infinits nombres primers, de la mateixa forma que ho va fer Euclides al segle IV aC i que arrel de dos és irracional. Per acabar, els vam deixar un joc sobre teoria de grafs, en què havien d’intentar trobar quin és el mínim de colors que es necessiten per pintar un graf sense que vèrtexs adjacents comparteixin color, conegut com el Teorema dels Quatre Colors.

Finalment, vam tenir una xerrada-taller plenària, Fenòmens no lineals a la Natura: Caos al Canadà i moviments de gavines al Delta de l’Ebre, per part del Dr. Josep Sardanyés, investigador principal del CRM, que va parlar sobre el caos, dinàmiques no-lineals i exemples concrets com el moviment de gavines a causa del social copying al Delta de l’Ebre davant d’espècies depredadores. Un altre exemple de comportament caòtic que va mostrar és el pèndol doble, amb el qual els alumnes van poder veure com era impossible preveure quina seria la seva trajectòria una vegada llençat.

Actes com aquest, representen un pas endavant en poder introduir la ciència d’una forma més exhaustiva i democràtica, intentant aproximar les mateixes oportunitats i motivacions a zones rurals i de província.

Podeu veure l’entrevista que ha fet la companya Mariona Fucho-Rius, en representació del CRM i sòcia del CERE, juntament amb en Joan Descarrega, soci i nou treballador en practiques del CERE pel programa Odisseu, encarregat de la difusió de projectes del CERE avui 18 de juny a: https://www.radiomoradebre.cat/wp/category/programes/espai-cere/.

Voleu provar a resoldre un problema de graph coloring? Envieu-nos el nombre mínim de colors que es necessiten per pintar els vèrtexs del següent graf de forma que vèrtexs adjacents no comparteixin color a crmcomm@crm.cat.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Hypatia 2024

Hypatia 2024

El passat dilluns 3 de juny va començar l’Hypatia 2024, un curs d’estiu que es va estendre fins dijous 6 de juny. L’Hypatia és una iniciativa per formar joves investigadors i investigadores i obrir nous camps d’estudi per aquells més sèniors,...

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la CiènciaEl Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va participar en la 17a Festa de la Ciència amb dos tallers: La La Lambda: Les Matemàtiques de la Música, que va explorar la relació entre les matemàtiques i...

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.