La Unitat de Transferència del Coneixement del CRM col·labora en un projecte que aplica models matemàtics per proporcionar un control en temps real per a la cocció de la carn, assegurant una cocció uniforme i al punt desitjat.
A la cuina, com a la matemàtica, la precisió és clau per obtenir els resultats desitjats. Poc importa tenir a les nostres mans una deliciosa vedella de Kobe fresca si després la posem al foc i no la girem en el moment adequat, o no vigilem amb la temperatura de la planxa. Poques tragèdies més grans existeixen que trobar-nos a taula davant d’un tros de carn calcinat o sec com una sola de sabata. Imagineu ara que poguéssim tenir un ajudant a la cuina capaç d’implementar models matemàtics per guiar-nos mentre cuinem, assegurant-se que la carn sigui suculenta, tendre i, sobre tot, sempre al punt desitjat segons el nostre gust. Gràcies als esforços col·laboratius de la Unitat de Transferència de Coneixement (KTU) del Centre de Recerca Matemàtica, hi ha un dispositiu actualment en desenvolupament que té com a objectiu arribar a les nostres cuines per fer-nos la vida més fàcil.
A diferència dels mètodes de cocció tradicionals, que sovint es basen en conjectures i vigilància constant, el projecte en el qual participa la KTU aprofita eines matemàtiques per proporcionar una solució innovadora a un problema quotidià. En essència, el que es busca és oferir un control de temperatura de la carn, utilitzant una sèrie de termòmetres col·locats estratègicament per registrar les variacions de temperatura en diferents punts de la carn, donant-nos una imatge precisa en temps real del procés de cocció i oferint instruccions precises per la gestió de la cocció.
El prototip, dissenyat amb la col·laboració d’Eurecat, no només pren en consideració la temperatura, sinó també el gruix i el tipus de carn que estem cuinant. No tots els talls de carn són uniformes i el gruix, per exemple, té un paper crucial a l’hora de determinar els temps de cocció. Tenint en compte aquesta variable en els seus càlculs, el dispositiu genera instruccions precises adaptades a les característiques de cada peça individual de carn i com evoluciona la cocció, avisant si cal pujar o abaixar el foc, s’ha de girar la peça, o retirar del foc assegurant-nos així que assoleix el nivell de cocció objectiu de manera repetible i uniforme.
La ciència darrere de la carn al seu punt
L’equació de la calor, un concepte fonamental en l’estudi de la transferència de calor, serveix de base per predir com es propaga la calor a través de la cocció de la carn al llarg del temps. Aquesta formula és una equació en derivades parcials i és fonamental en la termodinàmica i la física de la calor. Aplicant aquesta equació al context culinari, el dispositiu pot anticipar els canvis precisos de temperatura necessaris per assolir el nivell de cocció desitjat.
L’anàlisi de dades és un altre aspecte matemàtic crític d’aquesta innovació. El dispositiu recopila contínuament dades de temperatura de la seva xarxa de termòmetres, comparant-les amb la corba de cocció desitjada. Quan sorgeixen discrepàncies, el dispositiu pot suggerir ajustos en temps real, avisant-nos només quan la peça de carn requereix la nostra intervenció.
Eines matemàtiques al servei de la societat
L’inventor darrere d’aquest aparell culinari és en Joan Ceravalls i Pujol, propietari d’un restaurant al Vallès. En Joan, llicenciat en farmàcia, es va embarcar en el desenvolupament d’aquest dispositiu fent ús del seu enginy i creativitat per imaginar una aplicació ben tangible de la ciència al seu terreny professional. Per reforçar la base matemàtica del seu projecte, en Joan es va posar en contacte amb la Unitat de Transferència de Coneixement (KTU) del Centre de Recerca Matemàtica.
Aquesta col·laboració entre un cuiner i matemàtics és una mostra molt exemplificadora de com persones amb experiències i coneixements ben diferents poden unir-se per crear solucions innovadores per a la societat. Segons David Romero, responsable de la KTU, “això és important perquè la transferència hauria de ser un diàleg i no un monòleg.”
Aquestes col·laboracions o diàlegs entre recerca i societat son part habitual del rol de la Unitat de Transferència del Coneixement del centre. Quan una empresa o particular acudeix al CRM amb un problema al qual es poden aplicar solucions matemàtiques, la KTU del CRM elabora “un mapa conceptual què s’està intentant fer i com ho faríem nosaltres”. Segons David Romero, “això ens dona la resposta de si ho sabem fer amb les eines que ja coneixem. En cas que no, també ens permet saber si estem preparats per investigar pel nostre compte o cal ajuda externa (som un nexe de trobada de la recerca matemàtica a Catalunya) per tal d’acabar de donar-li forma a la solució.”
La història d’en Joan exemplifica el profund impacte de la passió i la determinació, i la importància de posar la recerca feta a casa nostra a disposició de la societat. Al mateix temps, el paper de la KTU en aquesta col·laboració subratlla la importància de l’aplicació d’eines matemàtiques per resoldre reptes del dia a dia.
CRM Comm
Pau Varela
CRMComm@crm.cat
Subscribe for more CRM News
18 anys de la Mari Paz Valero al CRM al costat de la Fundació Aura
La Mari Paz Valero va començar a treballar al CRM l'any 2005. El seu primer contacte amb el centre va ser a través de l’interès del professor emèrit i exdirector del CRM, Manel Castellet, i la Aura Fundació amb l’acompanyament del seu preparador...
CRM Researchers Are Developing a New Efficient Data Compression Method
Researchers from the Centre de Recerca Matemàtica (CRM) are working on an innovative project called DYSEDAS, which aims to develop an efficient method for storing large amounts of data using techniques from symbolic dynamical systems. The project's...
Annual Meeting of CRM’s SAB: A Conversation with Chair Robert MacKay
The CRM Scientific Advisory Board (SAB), comprising distinguished international mathematicians, held its annual meeting from July 8th to 10th, coinciding with CRM's 40th anniversary, focusing on advising CRM's strategic direction and evaluating...
CRM at the 9th European Congress of Mathematics
The 9th European Congress of Mathematics (9ECM) took place in Seville from July 15 to 19, 2024, with 1300 participants, featuring plenary lectures, invited talks, minisymposium talks, and thematic session presentations. CRM participated with...
Ten International High School Students Engage in Advanced Mathematics at CRM
The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) hosted ten students from diverse countries during the Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC), engaging them in a comprehensive mathematics program that explored various facets of mathematics...
Collaboration Agreement between CRM-Montréal and CRM-Barcelona
The Centre de recherches mathématiques (CRM – Montréal) and the Centre de Recerca Matemàtica (CRM – Barcelona) began a collaborative partnership on July 1, 2024, to enhance mathematical research and knowledge exchange between Quebec, Canada, and...
4th BMS-BGSMath Junior Meeting 2024: Fostering Connections Between Young Researchers
The 4th BMS-BGSMath Junior Meeting, held from June 26-28, 2024, at the Zuse Institute Berlin, featured plenary talks, short presentations, and elevator talks, fostering dynamic exchanges between young researchers from the Berlin Mathematical...
Los Sesgos Inconscientes: Reflexiones de la catedrática Capitolina Díaz
El viernes 14 de junio, la catedrática de sociología de la Universidad de Valencia, Capitolina Díaz, abordó un tema que afecta profundamente a nuestra sociedad: los sesgos inconscientes, y en particular, en el ámbito de la investigación. Empezó...
“Mates i a xalar” a la ràdio: xerrades de matemàtiques divulgatives a les Terres de l’Ebre
“Mates i a xalar” a la ràdio: xerrades de matemàtiques divulgatives a les Terres de l’Ebre El divendres 10 de maig, un grup d’investigadors del Centre de Recerca Matemàtica, en col·laboració amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), van...
Hypatia 2024
El passat dilluns 3 de juny va començar l’Hypatia 2024, un curs d’estiu que es va estendre fins dijous 6 de juny. L’Hypatia és una iniciativa per formar joves investigadors i investigadores i obrir nous camps d’estudi per aquells més sèniors,...
El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència
El CRM participa un any més a la Festa de la CiènciaEl Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va participar en la 17a Festa de la Ciència amb dos tallers: La La Lambda: Les Matemàtiques de la Música, que va explorar la relació entre les matemàtiques i...
The CRM’s 2023 Annual Report Highlights Growth and Collaboration
The CRM's 2023 Annual Report highlights significant growth, numerous publications, and new projects, emphasizing the center's status as an international leader in mathematical research. Key achievements include the attraction of new talent through...