Select Page
  • El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va celebrar el seu primer certamen de poesia pilish en ocasió del Dia Internacional de les Matemàtiques.
  • Violant Martí va ser la guanyadora d’aquesta primera edició, escollida a través d’una votació popular en les xarxes socials del CRM.
  • El pilish és una forma única d’escriptura que restringeix la longitud de les paraules segons els dígits de π.

Violant Martí, guanyadora del primer certamen de poesia pilish del CRM.

El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va organitzar recentment el seu primer certamen de poesia pilish, amb motiu del Dia Internacional de les Matemàtiques. La iniciativa va comptar amb la participació de sis persones que amb els seus texts van acostar la passió per la literatura amb les matemàtiques.

La guanyadora, Violant Martí, va ser escollida a través d’una votació popular realitzada a través de les xarxes socials del CRM i que va tenir un centenar de vots.

A continuació podeu llegir els texts presentats:

Què és el pilish?

El pilish és una forma de restringir l’escriptura en què la longitud de les paraules segueix la seqüència del nombre π (3.14159…). Això significa que el primer mot té tres lletres, el segon una, el tercer quatre, i així successivament.

Aquesta tècnica no només suposa un repte per als escriptors sinó que també serveix com a pont entre la creació literària i les matemàtiques, demostrant com aquestes dues àrees no estan tan allunyades com podria semblar.

Aquesta forma d’escriptura sol ser més utilitzada en formes d’escriptura breus, tot i que hi ha una novel·la escrita en pilish per Mike Keith que va aconseguir incloure els 10.000 primers dígits del nombre π: Not A Wake: A Dream Embodying π’s Digits Fully For 10000 Decimals.

 

Dia Internacional de les Matemàtiques

El Dia Internacional de les Matemàtiques se celebra el 14 de març (3/14 en el format de data nord-americà), coincidint amb els primers dígits de π, i serveix per reconèixer el paper vital que les matemàtiques juguen en la nostra vida diària. Des de la tecnologia que utilitzem cada dia fins a les decisions sobre el canvi climàtic i la salut pública, les matemàtiques són una clau fonamental en molts aspectes de la societat moderna.

Les celebracions del Dia de π sovint inclouen activitats matemàtiques, jocs, i, per descomptat, menjar pastissos (pies en anglès, que és un joc de paraules amb π) i altres aliments que recorden la forma d’un cercle, com pizzes o panades. També és una oportunitat per a comunitats educatives i entusiastes de les matemàtiques de reunir-se i celebrar la bellesa i la complexitat de les matemàtiques. Algunes persones aprofiten el dia per intentar memoritzar el major nombre de dígits de π que puguin o per explorar les seves fascinants propietats i les seves aparicions en diferents àrees de les ciències i les matemàtiques.

Després de l’èxit d’aquest primer certamen, us convidem a participar en la pròxima edició del concurs de poesia pilish. Sigues part d’aquesta celebració de la creativitat i la lògica, i qui sap? Potser el teu poema serà el pròxim guanyador!

 

Si voleu saber més sobre els misteris del nombre π, no deixeu de visitar la nostra web dedicada on, entre altres curiositats, podreu trobar un cercador de seqüències dintre dels seus decimals.

 

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Hypatia 2024

Hypatia 2024

El passat dilluns 3 de juny va començar l’Hypatia 2024, un curs d’estiu que es va estendre fins dijous 6 de juny. L’Hypatia és una iniciativa per formar joves investigadors i investigadores i obrir nous camps d’estudi per aquells més sèniors,...

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El CRM participa un any més a la Festa de la CiènciaEl Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va participar en la 17a Festa de la Ciència amb dos tallers: La La Lambda: Les Matemàtiques de la Música, que va explorar la relació entre les matemàtiques i...

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.