Select Page

Xavier Ros Oton, investigador ICREA, catedràtic de la Universitat de Barcelona i investigador adscrit al CRM, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Recerca per a Joves ‘María Andresa Casamayor’, en l’àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, un dels reconeixements més prestigiosos en l’àmbit de la recerca científica a Espanya.

La ministra de Ciència i Innovació en funcions, Diana Morant, va anunciar el passat divendres dia 22 de setembre els guanyadors dels Premis Nacionals d’Investigació 2023, els quals són considerats com un dels reconeixements més importants en el camp de la recerca científica a Espanya. Entre els guardonats en les vàries disciplines premiades, es troba el matemàtic Xavier Ros Oton (ICREA-UB-CRM), que ha estat distingit amb el Premi Nacional de Recerca per a Joves ‘María Andresa Casamayor’, a l’àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

Ros Oton ha estat premiat per la seva investigació en l’anàlisi de les equacions en derivades parcials, amb un enfocament especial en la teoria de la regularitat d’equacions el·líptiques i parabòliques. Les seves aportacions destaquen en l’estudi de problemes de frontera lliure, que modelen la transició entre diferents estats de la matèria, i són considerades fonamentals en aquest camp.

La ministra Morant ha expressat que aquests guardons serveixen per ressaltar la tasca de científics i científiques que contribueixen a l’avenç de la ciència i, per tant, que la societat tingui una vida millor. Els Premis Nacionals de Recerca estan dotats amb 30.000 euros per a cada modalitat, i distingeixen aquelles persones investigadores d’Espanya que destaquen per la seva trajectòria i rellevància internacional en les àrees d’investigació respectives.

 

Un dels nostres matemàtics més destacats

El Premi Nacional de Recerca és tan sols l’últim reconeixement a la jove trajectòria de Xavier Ros Oton (Barcelona, 1988), que també ha rebut premis en l’àmbit nacional  i internacional tals com el Premi Ferran Sunyer i Balaguer, el Premi Investigació Científica 2019 de la Fundació Princesa de Girona, i el Premi Antonio Valle 2017 de la Sociedad Española de Matemática Aplicada, entre altres.

El passat mes de juliol, sense anar més lluny, va ser distingit amb el Frontiers of Science Awards del govern xinès en el marc de l’International Congress of Basic Science. Cal destacar, també, que el 2022 es va convertir en el membre més jove de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals dʼEspanya.

Entre les seves col·laboracions notables es troben investigadors de renom mundial, com Luis Caffarelli, un dels principals experts en equacions en derivades parcials i guardonat amb el Premi Abel 2023, i Alessio Figalli, guanyador de la Medalla Fields el 2018.

Amb aquest premi, Xavier Ros Oton continua consolidant la seva posició com un dels matemàtics més destacats internacionalment i un referent a casa nostra.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.