Select Page

El CRM participa un any més a la Festa de la Ciència

El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va participar en la 17a Festa de la Ciència amb dos tallers: La La Lambda: Les Matemàtiques de la Música, que va explorar la relació entre les matemàtiques i la música, i Neural Code, que va introduir els assistents al món de la neurociència. 

El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va estar present a la 17a edició de la Festa de la Ciència, celebrada els dies 8 i 9 de juny al Centre de Cultura i Memòria del Born de Barcelona. L’esdeveniment va congregar més de 20.000 persones i va comptar amb la participació de prop de 140 entitats, oferint una gran varietat d’activitats científiques per a totes les edats.

El CRM va portar aquest any dos tallers adreçats al públic de totes les edats. El primer d’ells, realitzat el dissabte amb el títol La La Lambda: Les Matemàtiques de la Música, va explorar la fascinant relació entre les matemàtiques i la música, desvetllant com les ones sonores, les escales musicals i els patrons rítmics estan arrelats en conceptes matemàtics. Aquesta activitat va oferir una nova perspectiva sobre com percebem la música.

El taller va anar a càrrec de Daniel Ramos, doctor en matemàtiques per la UAB i membre d’Imaginary, una organització sense ànim de lucre dedicada a la divulgació de les matemàtiques. En concret, el taller va fer ús d’algunes de les aplicacions interactives desenvolupades per l’exposició La La Lab per mostrar com les matemàtiques i la música parlen un llenguatge molt similar.

El diumenge, investigadors del CRM i de l’IDIBAPS van oferir el taller Neural Code, on els assistents van poder conèixer de primera mà el món de la neurociència i aprendre sobre el funcionament de les xarxes neuronals i les seves aplicacions en tecnologia moderna. Els participants van poder experimentar com el cervell envia senyals per fer-nos moure mitjançant experiments relacionats amb l’activitat elèctrica en músculs i una interfície humà-humà. A més, van posar a prova els límits de la memòria i van intentar desxifrar el codi neuronal en una presentació interactiva.

El taller va comptar amb la participació de Klaus Wimmer, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Alexandre Garcia-Durán, doctorand del mateix grup. També van participar, per part de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Jaime de la Rocha, investigador principal, Manuel Molano i Alexandre Mahrach, investigadors postdoctorals, i Caterina Barezzi i Adrià Moran, doctorands també del mateix laboratori.

La participació del CRM en la Festa de la Ciència és ja una tradició anual al centre, com a part del compromís amb la divulgació científica i l’educació. Amb aquests tallers, el CRM no només treballa per acostar la recerca matemàtica a la societat i el públic general, sinó que també vol ajudar a inspirar la pròxima generació de científics i matemàtics.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Hypatia 2024

Hypatia 2024

El passat dilluns 3 de juny va començar l’Hypatia 2024, un curs d’estiu que es va estendre fins dijous 6 de juny. L’Hypatia és una iniciativa per formar joves investigadors i investigadores i obrir nous camps d’estudi per aquells més sèniors,...

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.