• L’International Congress of Basic Science (ICBS) va distingir el passat 17 de juliol a Xavier Cabré i Xavier Ros-Oton, investigadors adscrits al CRM, amb un dels premis Frontiers of Science.
  • El guardó, que es va presentar durant la conferència inaugural celebrada a Beijing, premia articles d’investigació avançada publicats en els últims 5 anys, en els camps de les matemàtiques, la física teòrica, i la informàtica teòrica i les ciències de la informació.
  • Xavier Cabré, professor ICREA i catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya, és coautor d’un dels articles premiats, mentre que Xavier Ros-Oton, professor ICREA i catedràtic a la Universitat de Barcelona, és coautor de dos articles premiats.

Els guanyadors de la primera edició del premi Frontiers of Science s’han donat a conèixer durant l’International Congress of Basic Science (ICBS), que es celebra a Beijing aquests dies. En la categoria de càlcul de variacions i control òptim el jurat ha premiat Xavier Cabré (ICREA-UPC-CRM) i Xavier Ros-Oton (ICREA-UB-CRM) per dos articles publicats l’any 2020. El premi distingeix investigadors que han fet contribucions excepcionals a les seves disciplines en els últims cinc anys. Els guardonats s’escullen en funció de la qualitat, l’originalitat i l’impacte dels seus treballs científics, que també han d’haver estat avaluats i acceptats per estudiosos del seu camp.

D’una banda ha estat premiat l’article Stable solutions to semilinear elliptic equations are smooth up to dimension 9, publicat a la prestigiosa revista Acta Mathematica i del que Cabré i Ros-Oton són coautors juntament amb Alessio Figalli (ETH Zürich) i Joaquim Serra (ETH Zürich). Amb aquest article els autors van provar que les solucions estables a determinats tipus d’equacions matemàtiques són ”suaus” fins a la dimensió òptima 9, que és una millora significativa respecte a la comprensió anterior limitada a 4 dimensions. Això respon a un problema plantejat a mitjans dels anys noranta pel matemàtic francès Haïm Brezis sobre la regularitat de les solucions extremes als problemes de tipus Gelfand.

També ha estat premiat l’article Generic regularity of free boundaries for the obstacle problem, publicat a la revista Publications mathématiques de l’IHÉS i escrit per Figalli, Ros-Oton i Serra. Aquest article explica els patrons generals que es troben en el que en matemàtiques s’anomena problema d’obstacle. En termes senzills, aquest problema tracta de trobar la forma d’un objecte (coneguda com a frontera lliure) quan està limitat per un obstacle. Investigacions prèvies havien demostrat que la frontera lliure tendeix a ser molt llisa, com una superfície corba, excepte en determinats punts on es torna menys llisa (coneguts com a punts singulars). Aquest treball constata que, en la majoria dels casos, els punts singulars no ocupen gaire espai. En demostrar aquest resultat, l’article confirma una conjectura feta pel matemàtic nord-americà David G. Schaeffer l’any 1974.

 

Un treball de gran ressò internacional.

Els dos articles premiats tenen en comú el fet que aborden qüestions fonamentals que han desconcertat els matemàtics durant dècades, al mateix temps que permeten una comprensió més profunda de fenòmens matemàtics complexos i obren noves vies per a futurs treballs. ‘’Són dos articles molt diferents però que tots dos han tingut un impacte molt gran en la comunitat d’EDPs’’ ens ha explicat Ros-Oton. “Pel que fa a l’article sobre la regularitat genèrica pel problema de l’obstacle, no només segueixo treballant en aquesta línia de recerca, sinó que les idees d’aquest article s’han usat també en altres contextos, com per exemple en geometria en l’estudi de superfícies mínimes”.

El premi Frontiers of Science, que té com a objectiu inspirar els joves acadèmics a eixamplar els límits de la ciència bàsica i esforçar-se per obtenir resultats innovadors, exemplifica l’excel·lent valor i impacte a escala internacional de la recerca de Cabré i Ros-Oton. Cal destacar que de la llista autors dels prop de setanta articles en matemàtiques premiats, que inclou a científics de renom de tot el món, Xavier Cabré i Xavier Ros-Oton són els dos únics matemàtics d’institucions espanyoles que hi figuren. Per a Ros-Oton formar part de la llista de guardonats “és un gran honor i estic content que això doni visibilitat a la matemàtica catalana. Estic segur que en futures edicions hi haurà altres premiats d’institucions catalanes o espanyoles”.

Aquest reconeixement es suma a d’altres que ambdós matemàtics han rebut a llarg de les seves respectives carreres. Des del Centre de Recerca Matemàtica volem fer-los extensives les nostres més sinceres felicitacions per aquest premi.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Xavier Cabré

ICREA-UPC-CRM

Xavier Cabré és professor ICREA, catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya i investigador adscrit al Centre de Recerca Matemàtica. Va obtenir el seu doctorat en Matemàtiques (àrea: Equacions Diferencials Parcials) a l’Institut Courant de la Universitat de Nova York l’any 1994, on va rebre, a més, el premi d’excel·lència Kurt Friedrichs per la seva tesi doctoral. Ha estat membre de l’Institut d’Estudis Avançats de la Universitat de Princeton i Harrington Faculty Fellow a la Universitat de Texas a Austin. Ha rebut també l’acreditació Habilitation à director des recherches, per la Université Pierre et Marie Curie-París VI, i és ‘inaugural fellow’ de la American Mathematical Society.

Xavier Ros-Oton

ICREA-UB-CRM

Xavier Ros-Oton és professor de recerca ICREA des del 2020, catedràtic a la Universitat de Barcelona, i investigador adscrit al Centre de Recerca Matemàtica. És un matemàtic que treballa en PDE. És PI d’una Beca Starting de l’ERC (2019-2024), i ha rebut diversos premis per a joves matemàtics a Espanya, així com el Premi d’Investigació Científica de la Fundació Princesa de Girona l’any 2019. A més, l’any 2021 va ser guardonat amb la Medalla d’Or Stampacchia, un premi internacional que s’atorga cada tres anys en reconeixement a les contribucions destacades al Càlcul de Variacions. L’any 2022 va ser elegit com a membre de la Reial Acadèmia Espanyola de Ciències, convertint-se en la persona més jove en formar part d’aquesta institució.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Colloquium, held on September 4th, 2023, featured a talk by Carlos Kenig on nonlinear wave equations, while the event’s networking opportunities underscored the importance of collaborative efforts in mathematical research. The meeting was an opportunity to showcase the strength of the mathematical community in Barcelona, and its firm commitment to advancing the frontiers of mathematics.

The CRM 2022 Annual Report is now available

The CRM 2022 Annual Report is now available

During 2022, several organizational and scientific initiatives, started around the 2018-2019 period, have come to yield valuable results. Specifically, the obtention of the Maria de Maeztu Unit of Excellence award and the consolidation...