• L’International Congress of Basic Science (ICBS) va distingir el passat 17 de juliol a Xavier Cabré i Xavier Ros-Oton, investigadors adscrits al CRM, amb un dels premis Frontiers of Science.
  • El guardó, que es va presentar durant la conferència inaugural celebrada a Beijing, premia articles d’investigació avançada publicats en els últims 5 anys, en els camps de les matemàtiques, la física teòrica, i la informàtica teòrica i les ciències de la informació.
  • Xavier Cabré, professor ICREA i catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya, és coautor d’un dels articles premiats, mentre que Xavier Ros-Oton, professor ICREA i catedràtic a la Universitat de Barcelona, és coautor de dos articles premiats.

Els guanyadors de la primera edició del premi Frontiers of Science s’han donat a conèixer durant l’International Congress of Basic Science (ICBS), que es celebra a Beijing aquests dies. En la categoria de càlcul de variacions i control òptim el jurat ha premiat Xavier Cabré (ICREA-UPC-CRM) i Xavier Ros-Oton (ICREA-UB-CRM) per dos articles publicats l’any 2020. El premi distingeix investigadors que han fet contribucions excepcionals a les seves disciplines en els últims cinc anys. Els guardonats s’escullen en funció de la qualitat, l’originalitat i l’impacte dels seus treballs científics, que també han d’haver estat avaluats i acceptats per estudiosos del seu camp.

D’una banda ha estat premiat l’article Stable solutions to semilinear elliptic equations are smooth up to dimension 9, publicat a la prestigiosa revista Acta Mathematica i del que Cabré i Ros-Oton són coautors juntament amb Alessio Figalli (ETH Zürich) i Joaquim Serra (ETH Zürich). Amb aquest article els autors van provar que les solucions estables a determinats tipus d’equacions matemàtiques són ”suaus” fins a la dimensió òptima 9, que és una millora significativa respecte a la comprensió anterior limitada a 4 dimensions. Això respon a un problema plantejat a mitjans dels anys noranta pel matemàtic francès Haïm Brezis sobre la regularitat de les solucions extremes als problemes de tipus Gelfand.

També ha estat premiat l’article Generic regularity of free boundaries for the obstacle problem, publicat a la revista Publications mathématiques de l’IHÉS i escrit per Figalli, Ros-Oton i Serra. Aquest article explica els patrons generals que es troben en el que en matemàtiques s’anomena problema d’obstacle. En termes senzills, aquest problema tracta de trobar la forma d’un objecte (coneguda com a frontera lliure) quan està limitat per un obstacle. Investigacions prèvies havien demostrat que la frontera lliure tendeix a ser molt llisa, com una superfície corba, excepte en determinats punts on es torna menys llisa (coneguts com a punts singulars). Aquest treball constata que, en la majoria dels casos, els punts singulars no ocupen gaire espai. En demostrar aquest resultat, l’article confirma una conjectura feta pel matemàtic nord-americà David G. Schaeffer l’any 1974.

 

Un treball de gran ressò internacional.

Els dos articles premiats tenen en comú el fet que aborden qüestions fonamentals que han desconcertat els matemàtics durant dècades, al mateix temps que permeten una comprensió més profunda de fenòmens matemàtics complexos i obren noves vies per a futurs treballs. ‘’Són dos articles molt diferents però que tots dos han tingut un impacte molt gran en la comunitat d’EDPs’’ ens ha explicat Ros-Oton. “Pel que fa a l’article sobre la regularitat genèrica pel problema de l’obstacle, no només segueixo treballant en aquesta línia de recerca, sinó que les idees d’aquest article s’han usat també en altres contextos, com per exemple en geometria en l’estudi de superfícies mínimes”.

El premi Frontiers of Science, que té com a objectiu inspirar els joves acadèmics a eixamplar els límits de la ciència bàsica i esforçar-se per obtenir resultats innovadors, exemplifica l’excel·lent valor i impacte a escala internacional de la recerca de Cabré i Ros-Oton. Cal destacar que de la llista autors dels prop de setanta articles en matemàtiques premiats, que inclou a científics de renom de tot el món, Xavier Cabré i Xavier Ros-Oton són els dos únics matemàtics d’institucions espanyoles que hi figuren. Per a Ros-Oton formar part de la llista de guardonats “és un gran honor i estic content que això doni visibilitat a la matemàtica catalana. Estic segur que en futures edicions hi haurà altres premiats d’institucions catalanes o espanyoles”.

Aquest reconeixement es suma a d’altres que ambdós matemàtics han rebut a llarg de les seves respectives carreres. Des del Centre de Recerca Matemàtica volem fer-los extensives les nostres més sinceres felicitacions per aquest premi.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Xavier Cabré

ICREA-UPC-CRM

Xavier Cabré és professor ICREA, catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya i investigador adscrit al Centre de Recerca Matemàtica. Va obtenir el seu doctorat en Matemàtiques (àrea: Equacions Diferencials Parcials) a l’Institut Courant de la Universitat de Nova York l’any 1994, on va rebre, a més, el premi d’excel·lència Kurt Friedrichs per la seva tesi doctoral. Ha estat membre de l’Institut d’Estudis Avançats de la Universitat de Princeton i Harrington Faculty Fellow a la Universitat de Texas a Austin. Ha rebut també l’acreditació Habilitation à director des recherches, per la Université Pierre et Marie Curie-París VI, i és ‘inaugural fellow’ de la American Mathematical Society.

Xavier Ros-Oton

ICREA-UB-CRM

Xavier Ros-Oton és professor de recerca ICREA des del 2020, catedràtic a la Universitat de Barcelona, i investigador adscrit al Centre de Recerca Matemàtica. És un matemàtic que treballa en PDE. És PI d’una Beca Starting de l’ERC (2019-2024), i ha rebut diversos premis per a joves matemàtics a Espanya, així com el Premi d’Investigació Científica de la Fundació Princesa de Girona l’any 2019. A més, l’any 2021 va ser guardonat amb la Medalla d’Or Stampacchia, un premi internacional que s’atorga cada tres anys en reconeixement a les contribucions destacades al Càlcul de Variacions. L’any 2022 va ser elegit com a membre de la Reial Acadèmia Espanyola de Ciències, convertint-se en la persona més jove en formar part d’aquesta institució.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.