Select Page

El CRM celebra quaranta anys com a referent internacional de les matemàtiques

El CRM celebra quaranta anys com a referent internacional de les matemàtiques

  • El Centre de Recerca Matemàtica (CRM), fundat l’1 de gener de 1984, celebra el seu 40è aniversari com a pilar de la recerca matemàtica a Catalunya.
  • Creat per l’Institut d’Estudis Catalans, des de la seva fundació el CRM és lloc de trobada per a matemàtics de tot el món, amb l’esperit de fomentar la recerca de qualitat, la col·laboració internacional, i la transferència del coneixement.
  • El 9 de maig va tenir lloc un acte de celebració a l’IEC que va comptar amb una ponència del matemàtic Madhu Sudan, professor de la Universitat de Harvard.

A principis de 1984 obria les portes el Centre de Recerca Matemàtica, creat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a iniciativa del catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Manuel Castellet. Per commemorar el seu 40è aniversari, el CRM va celebrar un acte commemoratiu a l’IEC el passat dijous 9 de maig. L’acte va comptar amb una ponència de Madhu Sudan, matemàtic de la Universitat de Harvard, i va incloure també la participació de Joaquim Nin, secretari general de recerca i universitats de la Generalitat de Catalunya, Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, i dels tres directors que han liderat el centre des de la seva fundació: Manuel Castellet, Joaquim Bruna, i l’actual director, Lluís Alsedà.

Des dels seus inicis, l’objectiu del CRM ha estat augmentar la capacitat investigadora i el nivell de la recerca en matemàtiques a Catalunya, promoure la seva difusió i actuar com a catalitzador en la col·laboració amb matemàtics de renom internacional. Actualment, el CRM està consolidat com un consorci entre la Generalitat de Catalunya, l’IEC i la UAB, i és el centre més antic de la xarxa CERCA de centres de recerca participats pel govern català. En l’ambit internacional, també és membre de l’European Research Centres on Mathematics (ERCOM).

Al llarg de la seva història, el centre ha rebut diversos reconeixements, com ara la Placa Narcís de Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic, o el premi Unitat d’Excel·lència María de Maeztu, un reconeixement que distingeix les institucions de recerca estatals amb programes estratègics altament competitius i que el CRM ha rebut en dues ocasions.

 
Vocació de servei a la comunitat matemàtica.

Abans de la creació del CRM, la investigació matemàtica a Catalunya tenia lloc majoritàriament dins del marc acadèmic, liderada pels professors de les universitats. Cap al final dels anys setanta i principis dels vuitanta, es van experimentar millores significatives en el medi i les condicions de recerca als departaments de matemàtiques universitaris. Aquest període va veure un augment en el desig dels investigadors de publicar en revistes de tall internacional, una freqüència més gran de visites de figures destacades, i l’increment de la producció de tesis doctorals d’alta qualitat.

Davant d’aquest creixement, es va reconèixer la necessitat d’establir un institut de recerca que potenciés aquesta dinàmica i facilités una connexió entre els esforços dels diversos departaments universitaris catalans. D’aquesta manera, el CRM es va convertir en el primer institut de recerca matemàtica creat a Espanya. En les últimes quatre dècades, la recerca matemàtica a casa nostra no sols s’ha reforçat, sinó que ha continuat expandint-se, un procés en el qual el CRM ha jugat i encara juga un rol clau.

Des de la seva fundació, el CRM ha posat a disposició de la comunitat matemàtica les seves instal·lacions per encoratjar la cooperació. La matemàtica és sens dubte una de les disciplines científiques on el factor humà és més rellevant, basant-se molt en la interacció i la col·laboració entre investigadors de tot el món. En aquest sentit, els espais del CRM estan especialment dissenyats per fomentar l’intercanvi de coneixement.

Situat a la facultat de ciències i biociències de la UAB, el CRM està preparat per acollir esdeveniments de primer nivell com ara conferències, seminaris i congressos. Cada any més d’un centenar de matemàtics de tot el món visiten el centre, convidats com a ponents o per participar en les activitats científiques organitzades, o a través del finançament de programes com la beca Lluís Santaló o el programa de visitants ‘Research in Pairs’, que permeten dur a terme estades de llarga durada. A aquest objectiu de ser lloc de trobada i col·laboració internacional s’hi afegeix una ferma voluntat de posar especial atenció en els joves investigadors, per tal de garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a formació avançada en matemàtiques.

Des de l’any 2008 el centre compta també amb la seva pròpia estructura de recerca, formada en l’actualitat per vuit grups que abracen des de camps de la matemàtica fonamental a les diverses aplicacions. A banda del personal investigador contractat directament pel CRM, l’estructura de recerca s’ha vist reforçada en els darrers anys gràcies a l’adscripció d’investigadors provinents de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, i la Universitat Politècnica de Catalunya. A més, tant la UB com la UPC es troben en procés d’entrar al patronat del CRM.

En l’actualitat el centre compta amb 126 investigadors vinculats, entre investigadors consolidats, investigadors postdoctorals i estudiants de doctorat. D’ençà que es van obrir les línies de recerca pròpies del centre, el personal de recerca del CRM ha produït més de 800 articles i ha supervisat una cinquantena de tesis doctorals.

 

Molt fet, i molt per fer.

La missió actual del CRM és ser un referent d’excel·lència en recerca matemàtica i formació a escala internacional. Els seus objectius inclouen la realització de recerca de gran qualitat amb un focus especial en aplicacions reals i en un context col·laboratiu o interdisciplinari. Això implica també la transferència de coneixements basada en recerca matemàtica, amb una atenció especial a les implementacions concretes de models que aborden problemes emergents amb impacte social. A més, es promou la formació avançada en matemàtiques a través de col·laboracions i sinergies amb altres institucions de recerca.

Després de quatre dècades d’existència, el CRM s’ha consolidat com un centre neuràlgic en la recerca matemàtica, destacant per la seva capacitat d’atreure talent internacional i per la seva contribució significativa tant a la comunitat científica com a la societat catalana. A través de la seva continuada excel·lència en investigació i foment de la col·laboració, el CRM no només celebra un llegat ric i divers, sinó que també mira cap al futur amb l’objectiu de continuar influenciant el món de les matemàtiques a escala global.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.