EscoLab és una iniciativa de Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, amb la participació dels centres de recerca que ofereixen les diverses activitats.

El passat 21 de novembre l’auditori del CRM va acollir un grup d’alumnes de 1er de Batxillerat de l’Escola Jaume Viladoms, a Sabadell, com a part del programa d’activitats de l’Escolab per aquest 2022-2023. L’activitat va anar a càrrec de Josep Sardanyés, investigador principal del Nonlinear Dynamics and Evolution (NoDE) Lab, amb el títol Què és el caos? i va consistir en un taller pràctic que feia visible el caos gràcies a un pèndul doble fabricat amb materials reciclats. El pèndul va permetre als alumnes observar les trajectòries erràtiques dibuixades amb la llum, proporcionada per dos llums LED a cada extrem del pèndul, i fins i tot va poder explorar formes de posar ordre en aquest caos per convertir-lo en un moviment ordenat.

Escolab 2
escolab 3
previous arrow
next arrow
Escolab 2
escolab 3
previous arrow
next arrow

La presentació també va mostrar als alumnes com el caos es ben present a la naturalesa i com ens afecta en coses tan quotidianes com el poder realitzar previsions del temps amb prou antelació. Els alumnes van poder també fer una competició per veure qui era capaç de seguir el moviment del pèndul millor i dibuixar-lo amb precisió.

Aquest taller és el primer de les quatre sessions que es realitzaran al CRM dintre del programa de l’Escolab d’enguany, adreçades a alumnat d’ESO, de batxillerat i de cicles formatius. Les activitats consisteixen en tallers presencials o visites que permeten veure la gran diversitat de laboratoris que hi ha avui i entrar en contacte directe amb els equips multidisciplinaris que hi treballen i les línies de recerca que segueixen.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Criteris de priorització FI per a l’any 2023

Criteris de priorització FI per a l’any 2023

A continuación podeu consultar els criteris de priorització de les sol·licituds presentades per a la convocatòria d’Ajuts Joan Oró per a la contractació de personal investigador predoctoral en formació (FI 2023), dirigits a...

10 New Researchers have Joined the CRM since Early September

10 New Researchers have Joined the CRM since Early September

The start of this 2022/2023 academic year has been quite exciting at the Centre de Recerca Matemàtica, with the arrival of ten researchers to join various groups at the centre to continue (or start) their scientific careers. We want to give them a warm welcome into the CRM community, wishing them an enriching experience during their time with us.

The CAFE Project Held its Final Conference in Barcelona

The CAFE Project Held its Final Conference in Barcelona

At the end of last month, September 27th-29th, the Climate Advanced Forecasting of sub-seasonal Extremes Final Conference (CAFE) was celebrated. CAFE is a Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network with a consortium formed by ten international partners recruiting, hosting and interdisciplinary training a total of 12 Early Stage Researchers (ESRs). The research aim of the project is to improve the predictability of extreme weather events at the sub-seasonal scale from fields such as climate science, complex networks and data analysis.