EscoLab és una iniciativa de Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, amb la participació dels centres de recerca que ofereixen les diverses activitats.

El passat 21 de novembre l’auditori del CRM va acollir un grup d’alumnes de 1er de Batxillerat de l’Escola Jaume Viladoms, a Sabadell, com a part del programa d’activitats de l’Escolab per aquest 2022-2023. L’activitat va anar a càrrec de Josep Sardanyés, investigador principal del Nonlinear Dynamics and Evolution (NoDE) Lab, amb el títol Què és el caos? i va consistir en un taller pràctic que feia visible el caos gràcies a un pèndul doble fabricat amb materials reciclats. El pèndul va permetre als alumnes observar les trajectòries erràtiques dibuixades amb la llum, proporcionada per dos llums LED a cada extrem del pèndul, i fins i tot va poder explorar formes de posar ordre en aquest caos per convertir-lo en un moviment ordenat.

Escolab 2
escolab 3
previous arrow
next arrow
Escolab 2
escolab 3
previous arrow
next arrow

La presentació també va mostrar als alumnes com el caos es ben present a la naturalesa i com ens afecta en coses tan quotidianes com el poder realitzar previsions del temps amb prou antelació. Els alumnes van poder també fer una competició per veure qui era capaç de seguir el moviment del pèndul millor i dibuixar-lo amb precisió.

Aquest taller és el primer de les quatre sessions que es realitzaran al CRM dintre del programa de l’Escolab d’enguany, adreçades a alumnat d’ESO, de batxillerat i de cicles formatius. Les activitats consisteixen en tallers presencials o visites que permeten veure la gran diversitat de laboratoris que hi ha avui i entrar en contacte directe amb els equips multidisciplinaris que hi treballen i les línies de recerca que segueixen.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Eva Miranda, conferenciant Hardy per la LMS, durà a terme diverses conferències al Regne Unit durant aquest 2023

Eva Miranda, conferenciant Hardy per la LMS, durà a terme diverses conferències al Regne Unit durant aquest 2023

La London Mathematical Society (LMS) va nomenar Eva Miranda, catedràtica de geometria i topologia de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre del CRM, com a Hardy Lecturer de la societat per aquest any 2023, per la seva condició d'”investigadora matemàtica de gran reputació” que alhora “pot adreçar-se a un ampli públic matemàtic”. Com a part d’aquest guardó, la professora Miranda iniciarà aquest mes de maig un cicle de conferències a diversos departaments de matemàtiques a universitats del Regne Unit que durarà fins al setembre.

The CRM Welcomes 3 New Members of its Staff

The CRM Welcomes 3 New Members of its Staff

Three new people joined the CRM during the month of April, both to work with research groups and with the research support team.The Centre de Recerca Matemàtica continues to grow with the recent addition of a postdoctoral researcher, a...

The CRM has Welcomed Several New People to its Staff

The CRM has Welcomed Several New People to its Staff

6 new people have joined the CRM in several capacities during the last two months.In February and March we have welcomed several new people that have joined the CRM to work both at the research support team and the CRM research staff....