La jornada, organitzada per CREAMAT, FEEMCAT i la SCM, estava adreçada a persones del món de l’educació matemàtica (infantil, primària, secundària, universitat…) i de la divulgació.

El passat dia 15 d’abril va tenir lloc la jornada MAMBO al CESIRE (centre de recursos pedagògics específics de suport a la innovació i la recerca educativa), amb l’objectiu d’explorar les possibilitats que ofereixen les experiències amb bombolles de sabó, tant per a l’educació matemàtica com per a la divulgació.

Entre el ponents i professionals convidats, l’activitat va tenir la participació de dos membres de la comunitat CRM: Joan Porti (UAB-CRM) i Daniel Ramos (IMAGINARY i col·laborador de la unitat de comunicació del CRM). Joan Porti va explorar la forma geomètrica de les bombolles, fent servir l’esfera com exemple de problema d’isoperimetria, i en particular el problema de la reina Dido, present a l’Eneida de Virgili. Daniel Ramos per la seva part va parlar sobre les pel·lícules de sabó i com aquestes formen superfícies d’àrea mínima. Aquestes tenen curvatura mitjana nul·la, i els matemàtics intenten trobar-ne exemples més enllà de les que es poden realitzar físicament amb sabó. Més enllà del contingut matemàtic, la seva xarrada va fer també una reflexió sobre la divulgació matemàtica, el seu rol i els seus límits, i sobre algunes de les eines i tècniques actuals.

La jornada va ser organitzada per CREAMAT, La Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya (FEEMCAT), i la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), i va comptar amb la col·laboració del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA), Explòrium, Bubbly Maths, DiverMates i el Centre de Recerca Matemàtica.

Podeu veure ambdues xarrades a continuació:

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.