Select Page

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El 21 de març, un grup de més de cinquanta estudiants de 4t d’ESO i primer de batxillerat de l’Institut La Vall del Tenes van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM). Aquesta activitat divulgativa va servir com a complement a la participació de l’alumnat en les proves Cangur, una competició que busca despertar l’interès per les matemàtiques entre els joves.

Les proves Cangur apleguen participants de tota Catalunya amb l’objectiu de fomentar el talent per aquesta disciplina entre els joves. Després de participar en les proves, els estudiants van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà el món de la recerca científica en el CRM a través de tres xerrades a càrrec d’investigadors predoctorals del centre, que van compartir els seus coneixements i experiències en diferents camps de la matemàtica.

El primer a parlar amb els estudiants va ser Juan Arellano, doctorant del grup de recerca en biologia matemàtica i computacional. Juan va compartir va explicar el seu camí com a estudiant Física a la Universidad Complutense de Madrid, per després especialitzar-se en modelització matemàtica en biologia durant el seu màster a Granada. Va parlar, també, de la seva recerca al CRM, on des del setembre de 2022 desenvolupa el seu projecte de doctorat investigant el creixement dels tumors sota la supervisió de Tomás Alarcón i Daria Stepanova. Finalment, també va compartir alguns aspectes del seu dia a dia.

 

 

Tot seguit va ser el torn de Lucía Arancibia, doctoranda del grup de recerca en neurociència. La Lucía va estudiar enginyeria biomèdica a la Universidad Politécnica de Madrid. Després d’obtenir el seu màster en enginyeria biomèdica de l’Imperial College de Londres, Lucía es va incorporar al CRM per treballar sota la supervisió de Klaus Wimmer. La Lucía va explicar com el cervell rep i interpreta els estímuls sensorials, i com els investigadors modelitzen l’activitat de les neurones.

Finalment, va parlar Dídac Gil, del grup de recerca en sistemes dinàmics del CRM. Amb una formació en matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i un màster en matemàtiques avançades per la Universitat Politècnica de Catalunya, en Dídac treballa en la separació exponencialment petita de les separatrius del mapa semiestàndard, sota la supervisió de Inmaculada Baldomà i Pau Martín.

 

 

Una finestra a la diversitat de la recerca matemàtica

Totes tres xerrades van servir per visibilitzar la varietat de camps i temàtiques de la recerca que es realitza al CRM, des de les matemàtiques més fonamentals fins a aplicacions tan diverses com l’estudi de la memòria i el comportament, o la modelització de tumors cancerosos i l’estudi de l’ADN. Aquesta visita va ser una oportunitat per als alumnes que es troben davant la decisió sobre cap a on encarar el seu futur acadèmic per conèixer tot el que poden oferir les matemàtiques com a carrera de futur, més enllà dels llibres de text.

A través de compartir les seves experiències personals, en Juan, en Dídac i la Lucía va oferir una visió més propera i humana de com és la vida dels investigadors que duen a terme la seva recerca a un centre de matemàtiques com el CRM. El camí cap a la carrera científica pot ser tan divers i ric com les mateixes àrees de recerca.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project

The CRM participates in the MSCA-COFUND TOUCH Project The MSCA-COFUND TOUCH project, spearheaded by the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), has been funded under the prestigious Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) and the Horizon Europe...

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

Exploring Career Pathways for Mathematics Graduates: Insights from the ‘And after the Degree, What?’ Roundtable

The roundtable titled “And after the Degree, What?” held at the Universidad de La Rioja, during the Conference of Deans of Mathematics, explored various career options for mathematics graduates, such as academia and industry. David Romero, head of the Knowledge Transfer Unit (KTU) at CRM, discussed the unique aspects of industrial PhDs, emphasizing their value in producing highly qualified professionals.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.