• El CRM va participar en l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic.
  • L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

El passat 6, 7, 8 i 9 de març, el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va assistir a l’edició d’aquest any de l’Exporecerca Jove, una fira internacional de recerca dirigida a estudiants de secundària i batxillerat. Com a entitat patrocinadora, el CRM va atorgar per primera vegada un premi especial al millor treball de matemàtiques (o de contingut matemàtic).

Entre els projectes presentats per estudiants de tot el món, dos van destacar per la seva qualitat i originalitat, sent premiats per la seva vinculació amb el camp de les matemàtiques. El primer, titulat Einstein i l’XPS, Anàlisi i Modelització de l’Efecte de la Potència de la Font de Rajos X en l’Espectre XPS d’un Pic de Fotoemissió, va ser elaborat per Alex Blinder Ros, estudiant de CIC Batxillerats. Aquest treball profunditza en l’anàlisi i modelització de l’espectre XPS, una aportació notable al camp de la física i la matemàtica aplicada.

D’altra banda, Gabriel López Maza, de l’Aula Escola Europea, va ser reconegut pel seu treball Desafiant la Torrada amb Mantega: Com la Física pot Explicar el Fenomen Observat pel Qual una Torrada Cau per la Part de la Mantega?. Aquest estudi ofereix una anàlisi lúdica i profundament científica sobre un fenomen quotidià, connectant els principis físics amb l’experiència diària de manera enginyosa i educativa.

Els guanyadors rebran com a premi la possibilitat de realitzar una estada amb un dels grups de recerca del CRM, una oportunitat única per aprofundir en els seus interessos científics i col·laborar amb professionals destacats en el camp de la recerca matemàtica.

25 anys d’Exporecerca

El jurat del premi CRM va estar format per Stefano Pedarra, investigador predoctoral del grup de Biologia matemàtica i computacional; Ielyaas Cloete, investigador postdoctoral també del grup de Biologia matemàtica i computacional; i Andrea Suárez, desenvolupadora de software de la Unitat de Transferència del Coneixement (KTU) del CRM. Mariona Fucho, de la unitat de comunicació del CRM, va fer entrega dels premis durant la cerimònia de clausura celebrada al Cosmocaixa.

L’Exporecerca Jove, celebrada des de l’any 2000, es distingeix per ser una plataforma on joves investigadors poden presentar els seus projectes davant un públic ampli i divers, inclosos professionals del sector i altres estudiants amb interessos similars. La mostra permet no només la difusió de la recerca juvenil sinó també un enriquiment cultural i acadèmic, ja que acull participants de tota Espanya i del món.

Aquesta edició ha confirmat, una vegada més, la importància de fomentar la curiositat científica entre els joves i la vitalitat de les matemàtiques com a eina per entendre el món que ens envolta.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.