En celebració de l’11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures – Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents roll-ups i pòsters distribuïts per tota la Facultat de Ciències juntament amb el CRM i a partir de la informació proporcionada sobre cada matemàtica, respondre un breu qüestionari.

El dilluns 11 de març, vam concedir els premis als guanyadors, l’Ariadna Gutiérrez, Data Steward del centre, i el Fernando Gastón, Tècnic de de la Unitat de Transferència de Coneixement. Aquests van consistir en un exemplar de Cartas a una joven matemática de Ian Stewart i Que las matemáticas te acompañen, de Clara Grima. L’Ariadna i el Fernando, participant en el concurs, van tenir l’oportunitat de conèixer més detalls sobre la vida d’aquestes destacades matemàtiques, des de l’assassinat de la sàvia Hipàtia fins a les dificultats que Katherine Johnson va enfrontar per aconseguir signar articles amb la NASA per raons de gènere.

I ara, vosaltres també podeu posar a prova els vostres coneixements sobre aquestes nou matemàtiques! Podeu fer un cop d’ull a la seva història clicant sobre la seva imatge aquí:

Cartas a una joven matemática (Ian Stewart): el llibre, en format de correspondència dirigida a la Meg, una jove amb talent interessada en estudiar matemàtiques a qui Stewart explica tot allò que li agradés agradat saber mentre era estudiant. En aquest llibre, Stewart explora tot allò que hauria agradat conèixer mentre ella era estudiant. L’obra aborda qüestions des de la naturalesa i bellesa de les matemàtiques, la simetria, la mentalitat dels matemàtics i la distinció entre matemàtiques pures i aplicades fins a les particularitats de la comunitat matemàtica. Amb saviesa, talent i humor, Stewart defensa la vitalitat de les matemàtiques i la seva importància en el món actual.

Que las matemáticas te acompañen (Clara Grima): en el seu llibre, Grima argumenta que les matemàtiques són essencials en tot, des dels nostres gustos personals fins a les grans decisions del món empresarial i polític. Amb un enfocament amè i accessible, destaca com les matemàtiques influeixen en la nostra vida diària, des dels selfies fins a les relacions personals i la cultura popular com Pokémon Go o Joc de Trons. L’autora defensa que tothom gaudeix de les matemàtiques, encara que alguns no ho reconeguin, i el seu llibre busca convèncer els lectors de la seva omnipresència i importància, mostrant-los que les matemàtiques estan més a prop del que podrien pensar.

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

CRM Comm

Pau Varela & Mariona Fucho

CRMComm@crm.cat

 

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.