El premi distingeix des de l’any 2019 a la millor tesi doctoral en l’àrea de la ciència dels sistemes complexos defensada a Catalunya en el període anual corresponent.

Blai Vidiella, actualment investigador postdoctoral a Evolution of Networks Lab en el projecte MPA4sustainability Biodiversa i antic membre del grup de recerca de Biologia Matemàtica i Computacional del CRM, ha guanyat el premi Jorge Wagensberg 2023. El premi distingeix a la millor tesi doctoral en l’àrea de la ciència dels sistemes complexos defensada a Catalunya durant l’any anterior.

La tesi, amb el títol Terraformació dels ecosistemes terrestres: enginyeria d’ecosistemes per evitar punts d’inflexió antropogènics, va ser supervisada per Ricard Solé (UPF), Josep Sardanyés (CRM) i Núria Conde (UPF). El treball proposa un procés de terraformació basat en la modificació del genoma de diferents microorganismes per arribar a restaurar l’equilibri d’ecosistemes com els deserts o els oceans, combinant modelització matemàtica i enginyeria genètica.

El treball de Blai Vidiella també ha estat reconegut per la Universitat Pompeu Fabra amb un premi extraordinari per la seva tesi.

El guardó, que està dotat amb un premi en metàl·lic de 1.000 €, ret homenatge a Jorge Wagensberg, professor, investigador i divulgador de la ciència dels sistemes complexos, i és atorgat per l’Associació Catalana per a l’Estudi dels Sistemes Complexos (Complexitat.cat). Complexitat reuneix investigadors de disciplines dispars amb l’objectiu de promoure la recerca i la divulgació de la ciència de la complexitat.

Vols saber-ne més?

Clicant aquí podràs consultar la tesi completa d’en Blai Vidiella 

Pots també llegir el fil de Twitter redactat pel mateix autor on explica la seva recerca.

Finalment, podeu assistir a la xarrada que donarà Blai Vidiella el dia 21 de juny durant el Complexitat Day.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.

Inaugural Welcome Day for Newcomers at CRM

Inaugural Welcome Day for Newcomers at CRM

Lluís Alsedà, Director of the CRM, welcomed participants during the center's welcome day, expressing satisfaction with the diverse attendance and emphasizing the importance of collective governance alongside individual contributions. David Romero...

Núria Fagella, Eva Miranda i Arantxa Sanz participen a l’esdeveniment “Reptes en matemàtiques i el seu impacte social”

Núria Fagella, Eva Miranda i Arantxa Sanz participen a l’esdeveniment “Reptes en matemàtiques i el seu impacte social”

La conferència “Reptes en matemàtiques i el seu impacte social”, organitzada per diverses institucions acadèmiques, va comptar amb la participació de les investigadores del CRM Núria Fagella i Eva Miranda, i la directora executiva del centre Arantxa Sanz. L’esdeveniment va estar enfocat a apropar la investigació matemàtica a la societat, amb dues ponències a càrrec de Yang-Hui He i Pilar Bayer Isant, i una taula rodona amb acadèmics destacats per abordar les implicacions socials, científiques i culturals de la matemàtica.

Eva Miranda to Deliver Prestigious Nachdiplom Lecture at ETH Zurich

Eva Miranda to Deliver Prestigious Nachdiplom Lecture at ETH Zurich

Eva Miranda, a Full Professor at the Universitat Politècnica de Catalunya and affiliated researcher at CRM, has been invited to give a lecture in the Nachdiplom series at ETH Zurich. Her lecture, titled “Singular Symplectic Manifolds,” is scheduled for the fall of 2025 and is expected to delve into the intricacies of this complex topic, a subject she has extensively researched since 2009.

We Welcome 6 New Additions to the CRM Team

We Welcome 6 New Additions to the CRM Team

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) welcomes a dynamic group of members, including Jordi Castellví in Combinatorics, Mariona Fucho Rius as the new Scientific Comm Officer, Alexandre Garcia-Duran in Neuroscience, Pablo Nicolás in Algebra and Geometry, Amaia Vielba in Computational Biology, and Søren István Adorján Dyhr in fluid dynamics. Each brings a unique blend of expertise and interdisciplinary focus, enhancing CRM’s research landscape in mathematics and its applications.