Select Page

Valencia, aparador mundial de la matemàtica aplicada.

Jul 16, 2019

NULL

ICIAM2019.jpg

El campus Blasco Ibañez de la Universitat de Valencia acull entre el 15 i el 19 de juliol el Congrés Internacional de Matemàtica Industrial i Aplicada (ICIAM), la trobada mundial més gran en aquest camp d’estudi que arriba per primera vegada al territori espanyol. El congrés, que es celebra cada quatre anys des del 1987, rebrà la visita de prop de 4.000 investigadors i experts de tot el món per presentar els desenvolupaments matemàtics que estan transformant i  impulsant la medicina, l’eficiència energètica, la recerca de nous materials, la seguretat o la innovació en el transport. ICIAM 2019 també representa una gran oportunitat per als joves investigadors per descobrir el gran potencial de les matemàtiques aplicades i posar-se en contacte amb les seves tendències més rellevants.

Com a novetat aquesta edició del congrés ICIAM dedicarà tot un dia a la transferència de tecnologia matemàtica a la indústria per mostrar, entre d’altres, l’impacte de l’aplicació pràctica de l’estadística, el big data i les tècniques de modelització, simulació i optimització. Els experts convidats presentaran exemples pràctics d’èxit en àrees on les matemàtiques han jugat històricament un paper impulsor, com ara la computació, la criptografia o l’aeronàutica, però també en altres instancies més recents com és el cas de la medicina i la intel·ligència artificial.

La matemàtica aplicada ha viscut recentment un creixement en presencia i rellevància dins la comunitat científica internacional, gràcies a l’alta demanda per part del sector empresarial i la industria. Les matemàtiques ja permeten actualment refinar processos industrials, millorar l’efectivitat i rapidesa en els diagnòstics mèdics, i desenvolupar sistemes intel·ligents per l’automatització de processos. Recents estudis apunten a l’abast de l’empremta de les matemàtiques en l’economia mundial, alimentada per l’emergència de sectors amb fortes arrels a les matemàtiques com ara les noves tecnologies i les finances, com a motor d’una nova revolució industrial.

Sense anar més lluny, a Espanya un informe publicat per la Red Estratégica en les Matemàtiques (REM) el passat mes d’abril assenyala que, encara que hagi estat menys acusat que altres països de l’entorn, les matemàtiques també han començat a infiltrar-se en el sector empresarial i la industria a Espanya. El resultat d’això és que el 10,1% del PIB té origen en les aplicacions de les matemàtiques en el teixit productiu. Tot això es veu reafirmat per l’elecció de Valencia com a seu del ICIAM 2019.

CRM-ICIAM-2019.jpg
La representació del CRM a l’ICIAM 2019


El congrés, sota l’auspici d’un consell format per societats de matemàtica aplicada de tot el món, està organitzat per la Sociedad Española de Matemática Aplicada (SEMA) i compta amb la participació del Centre de Recerca Matemàtica com a sponsor del programa P2B-2019-"Young Researchers" Scholarships. A més, el CRM també organitza dos mini simpòsiums sota el títol Collaborative Mathematics, on investigadors del centre parlaran sobre el programa de doctorat i postdoctorat finançat per La Caixa per dur a terme investigacions en col·laboració amb altres disciplines com la biologia, física, nanociència.