El matemàtic argentí va rebre aquest dimecres el prestigiós Premi Abel, concedit per l’Acadèmia de les Ciències i les Lletres Noruega. És la primera vegada que el Premi Abel es concedeix a una persona d’Amèrica Llatina. El premi li ha estat concedit per “les seves contribucions fonamentals en la teoria de la regularitat per Equacions en Derivades Parcials no lineals, inclosos els problemes de frontera lliure i l’equació de Monge-Ampère”. És precisament en aquests temes que ha col·laborat amb els investigadors Xavier Cabré (ICREA-UPC-CRM) i Xavier Ros Oton (ICREA-UB-CRM).

Caffarelli va ser mentor i col·laborador de X. Ros-Oton durant els seus anys de postdoc a la Universitat de Texas a Austin (2014-2017). Les contribucions destacades pel jurat en EDPs i en particular en els problemes de frontera lliure i teoria de la regularitat, són els camps d’estudi de X. Ros-Oton des de fa anys. De fet, en l’article publicat per Nature abans d’ahir, a on expliquen els treballs de Caffarelli, citen el treball de X. Ros-Oton amb Alessandro Figalli (medalla Fields 2018) i Joaquim Serra sobre el problema de Stefan, on perfeccionen els resultats de Caffarelli. L’article, que ha estat acceptat fa pocs dies al Journal of the American Mathematical Society s’explica de manera més divulgativa en aquest article de Quanta Magazine.

Caffarelli també va ser mentor i col·laborador de X. Cabré. La seva col·laboració va començar abans que X. Cabré acabés la seva tesi i en van sortir varis treballs en equacions el·líptiques completament no-lineals. Van escriure conjuntament el llibre ‘Fully Nonlinear Elliptic Equations’ que va ser AMS best-seller. Una altra col·laboració destacada és la seva recerca sobre equacions no-convexes.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

Participació del CRM a l’EspaiCiència

Participació del CRM a l’EspaiCiència

El passat 13 de març, Andrea Suárez, Fernando Gastón i Marcel Morillas, de la Unitat de Transferència del Coneixement del CRM (KTU), juntament amb Pau Varela i Mariona Fucho, de comunicació i divulgació, van participar a l’EspaiCiència dins del...

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El matemàtic francès Michel Talagrand guardonat amb el premi Abel 2024

El Premi Abel 2024 ha estat atorgat a Michel Talagrand, matemàtic del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) a París, França. Talagrand ha desenvolupat la seva recerca en la teoria de probabilitats i l’anàlisi funcional, disciplines que investiguen el comportament dels processos aleatoris i les propietats dels espais i funcions. El Premi Abel, sovint comparat amb el Premi Nobel de matemàtiques, va ser establert pel govern noruec el 2002 per honorar el 200è aniversari del naixement de Niels Henrik Abel, un matemàtic noruec.

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona visiten el CRM

Més de cinquanta estudiants de l’Institut La Vall del Tenes de Barcelona van visitar el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) el 21 de març, com a part de la seva participació en les proves Cangur. Durant la visita, els estudiants van poder conèixer de primera mà el món de la recerca científica a través de tres investigadors predoctorals del CRM, que van compartir els seus coneixements i experiències en camps tan diversos com la biologia matemàtica, neurociència i sistemes dinàmics.

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM participa en l’Exporecerca Jove donant un premi especial

El CRM va participar a l’edició de l’Exporecerca Jove celebrada del 6 al 9 de març, on va atorgar un premi especial al millor treball de matemàtiques o de contingut matemàtic. L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional per a estudiants de secundària i batxillerat. Els projectes són avaluats per un jurat qualificat.

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

I Concurs Visible Figures – Matemàtiques

En celebració de l'11 de Febrer, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, el Centre de Recerca Matemàtica va organitzar el I Concurs Visible Figures - Dones Matemàtiques. En aquest concurs, els i les participants havien de cercar els diferents...

Call for applications: CRM Director

Call for applications: CRM Director

The Centre de Recerca Matemàtica (CRM) is a CERCA institute created in 1984 by the Institut d’Estudis Catalans. Its remit is to be a resource of excellence in mathematical research and training at international level. Its specific aims are: 1....

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Un nou projecte internacional investigarà el paper dels receptors d’acetilcolina en la formació i estabilització de la memòria.

Aquesta investigació és dirigida per Alex Roxin, investigador principal del grup de neurociència del CRM, i Yingxue Wang, de l’Institut de Neurociència Max Planck a Florida, amb el suport financer del programa CRCNS de la National Science Foundation dels EUA. S’explorarà l’impacte dels receptors muscarínics d’acetilcolina (mAChRs) en la creació i la consistència dels patrons d’activitat del cervell que formen part de la nostra memòria, especialment en les neurones piramidals de l’hipocamp en la zona CA1. Combinant teoria i experiments pràctics, i utilitzant les últimes eines neurofarmacològiques, aquest projecte pot identificar objectius específics per tractar trastorns de la memòria, com l’Alzheimer.