Karen Uhlenbeck, primera dona guardonada amb el premi Abel de matemàtiques

Mar 20, 2019

NULL

195869_web.jpg           800px-Abel_Prisen.svg.png

Karen Uhlenbeck, professora de la Universitat de Texas a Austin, s’ha convertit a la primera dona guardonada amb el Premi Abel, creat l’any 2002 i erròniament anomenat el ‘Nobel de les Matemàtiques’.

Uhlenbeck és matemàtica, però també és un model a seguir i una forta defensora de la igualtat de gènere en la ciència en general i en les matemàtiques en particular. Apassionada lectora i científica de vocació, Uhlenbeck és actualment investigadora visitant a la Universitat de Princeton a l’Institut d’Estudis Avançat (IAS), i una de les fundadores del Park City Mathematics Institute (PCMI), que té com a objectiu formar joves investigadors i promoure la col·laboració per afrontar els reptes matemàtics.

També és cofundadora del programa Dones i Matemàtiques de l’IAS, creat el 1993 per contractar i potenciar la presencia de la dona en rols de lideratge en la investigació matemàtica en totes les etapes de la carrera acadèmica.

"Karen Uhlenbeck rep el Premi Abel 2019 per la seva tasca fonamental en anàlisi geomètrica i teoria de valors, que ha canviat dràsticament el panorama matemàtic. Les seves teories han revolucionat la comprensió de superfícies mínimes, com les formades per bombolles de sabó i els problemes de minimització més generals en dimensions superiors. "- Hans Munthe-Kaas, president del comitè Abel.

​The Abel Prize