En ocasió de l’11 de febrer, Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, la Sara Ibáñez (CRM), la Carla Riera (RheoDx) i l’Anna Drou (CRM) van visitar alumnat de primària i ESO per visibilitzar la dona en la ciència.

 #100tifiques 2022

El passat 11 de febrer, 476 científiques es van desplaçar a 427 escoles d’arreu de Catalunya per despertar vocacions científicotècniques, acostar la ciència a la societat i donar referents als alumnes de dones en la ciència.

Aquestes sessions formen part de la iniciativa #100tifiques, que ja va per la quarta edició, sortida d’una col·laboració entre la Fundació Catalana de Recerca i Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST) amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. També va organitzar, el dia 4 de febrer, la Trobada Anual de les 100tifiques del sistema públic i privat.

L’experiència als centres

La Sara Ibáñez va visitar l’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Estela Ibèrica de Santa Perpètua de Mogoda. Els hi va parlar de la seva recerca en neurociència computacional i el camí que havia seguit des dels seus estudis en física per arribar-hi. La Carla Riera va visitar els alumnes de 6è de primària de l’Institut Escola de Santa Anna a Premià de Dalt. Començant pel seu interès per la ciència, van acabar parlant de la recerca que desenvolupava a RheoDx. L’Anna Drou va visitar els alumnes de 6è de primària de l’Escola Giroi de La Garriga. Van parlar de ciència, comunicació i dels perfils diferents que es dediquen a la ciència.

Tot i estar satisfetes de les experiències, les tres concorden en localitzar diferències de comportament segons el gènere en les xerrades. Per exemple, en les preguntes durant i al finalitzar l’activitat: totes o la gran majoria venien de nens. Després de nombrosos canvis en l’educació i campanyes contra les discriminacions i estereotips de gènere, encara hi ha molta feina per fer.

En ciència també passa

L’àmbit científic no se n’escapa de les discriminacions per motiu del gènere tal com molt bé explica la campanya ‘En ciència també passa’ promoguda pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Recollint només alguns marcadors d’aquesta desigualtat, tal com fa l’ISGlobal en l’infografia ‘7 dades que mostren que la ciència discrimina’, es veu que hi ha molta feina per aconseguir que l’accés a les carreres científiques i a treballar en ciència no vingui condicionada pel gènere. Un dels problemes, també, tal com es fa ressó l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), és que la major part de la comunitat científica no és conscient d’aquesta disparitat de gènere en la recerca.

Més informació:

La sessió del dia 11 va ser introduïda per un vídeo de la tripulació Hypatia, un grup de 9 científiques catalanes que es va crear per participar en la simulació d’una estada a Mart, convocatòria organitzada per la Mars Society, i el seu projecte va ser guanyador, per la qual cosa se n’aniran a Utah (Estats Units) l’abril del 2023. La Mars Society és un dels centres de simulació de l’espai que hi ha al món. Són centres molt aïllats que permeten realitzar experiments replicant condicions de fora de la terra.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Paula Lomascolo | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

The CRM participates in the SEIO 2022

The CRM participates in the SEIO 2022

The SEIO 2022 took place in Granada, Spain from the 7th to the 10th of June.From June 7 to June 10, the SEIO 22 took place in Granada. It was the 39th Spanish Conference on Statistics and Operations Research and particularly, the first one to be held in person since...

Success of the First ICTA-CRM Joint Workshop

Success of the First ICTA-CRM Joint Workshop

Researchers of the Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) and the Centre de Recerca Matemàtica (CRM) have come together to promote collaborations amongst them. Pictures by: Isabel Lopera, ICTA-UAB Communication OfficerOn the 23rd of May in the morning,...

The Maria de Maeztu’s Kick-Off Meeting: a day of celebration and work

The Maria de Maeztu’s Kick-Off Meeting: a day of celebration and work

Last Friday 22nd of April, the Maria de Maeztu Unit of Excellence Accreditation was presented on an open ceremony in the CRM. The ‘Severo Ochoa’ and ‘Maria de Maeztu’ Excellence Centers and Units program aims to recognize public research organizations, in any scientific field, that stand out for the relevance and international impact of their research.

❗️WE ARE HIRING❗️

✎ POSTDOCTORAL POSITION EUROPEAN PROJECT
(REF. 2022-009-P04460)
Mathematical and Computational Biology Group
📍Centre de Recerca Matemàtica, @LabNode
🗓Deadline September 21, 2022

+ info 🔗: https://www.crm.cat/call/36/postdoctoral-position-european-project-ref-2022-009-p04460-/37/

📢Did you miss the opportunity to submit your abstract? don't worry, the deadline has been extended!
📝 New abstract call deadline: 10 July 2022
🗓️ 27-29 September 2022
📌 Barcelona, Spain

+info & registration: http://www.cafes2se-itn.eu/weather-and-climate-extremes-and-their-predictability-cafe-final-conference
#CAFEfinalconference

@CRMatematica @UABBarcelona @ciberseguracat También trabajan en un proyecto para estudiar y diseñar tejados verdes, con grandes beneficios para el ahorro energético, conservación de la biodiversidad, aprovechamiento solar, control de la temperatura y purificación del aire

@CRMatematica @UABBarcelona @ciberseguracat Este año han recibido un Prueba de Concepto para estudiar el diseño de columnas de adsorción para eliminar contaminantes de fluidos tales como aguas residuales y gases: https://bit.ly/adsorpcolumn

Load More...