
La Unitat de Transferència del Coneixement del CRM col·labora en un projecte que aplica models matemàtics per proporcionar un control en temps real per a la cocció de la carn, assegurant una cocció uniforme i al punt desitjat.
A la cuina, com a la matemàtica, la precisió és clau per obtenir els resultats desitjats. Poc importa tenir a les nostres mans una deliciosa vedella de Kobe fresca si després la posem al foc i no la girem en el moment adequat, o no vigilem amb la temperatura de la planxa. Poques tragèdies més grans existeixen que trobar-nos a taula davant d’un tros de carn calcinat o sec com una sola de sabata. Imagineu ara que poguéssim tenir un ajudant a la cuina capaç d’implementar models matemàtics per guiar-nos mentre cuinem, assegurant-se que la carn sigui suculenta, tendre i, sobre tot, sempre al punt desitjat segons el nostre gust. Gràcies als esforços col·laboratius de la Unitat de Transferència de Coneixement (KTU) del Centre de Recerca Matemàtica, hi ha un dispositiu actualment en desenvolupament que té com a objectiu arribar a les nostres cuines per fer-nos la vida més fàcil.
A diferència dels mètodes de cocció tradicionals, que sovint es basen en conjectures i vigilància constant, el projecte en el qual participa la KTU aprofita eines matemàtiques per proporcionar una solució innovadora a un problema quotidià. En essència, el que es busca és oferir un control de temperatura de la carn, utilitzant una sèrie de termòmetres col·locats estratègicament per registrar les variacions de temperatura en diferents punts de la carn, donant-nos una imatge precisa en temps real del procés de cocció i oferint instruccions precises per la gestió de la cocció.
El prototip, dissenyat amb la col·laboració d’Eurecat, no només pren en consideració la temperatura, sinó també el gruix i el tipus de carn que estem cuinant. No tots els talls de carn són uniformes i el gruix, per exemple, té un paper crucial a l’hora de determinar els temps de cocció. Tenint en compte aquesta variable en els seus càlculs, el dispositiu genera instruccions precises adaptades a les característiques de cada peça individual de carn i com evoluciona la cocció, avisant si cal pujar o abaixar el foc, s’ha de girar la peça, o retirar del foc assegurant-nos així que assoleix el nivell de cocció objectiu de manera repetible i uniforme.
La ciència darrere de la carn al seu punt
L’equació de la calor, un concepte fonamental en l’estudi de la transferència de calor, serveix de base per predir com es propaga la calor a través de la cocció de la carn al llarg del temps. Aquesta formula és una equació en derivades parcials i és fonamental en la termodinàmica i la física de la calor. Aplicant aquesta equació al context culinari, el dispositiu pot anticipar els canvis precisos de temperatura necessaris per assolir el nivell de cocció desitjat.
L’anàlisi de dades és un altre aspecte matemàtic crític d’aquesta innovació. El dispositiu recopila contínuament dades de temperatura de la seva xarxa de termòmetres, comparant-les amb la corba de cocció desitjada. Quan sorgeixen discrepàncies, el dispositiu pot suggerir ajustos en temps real, avisant-nos només quan la peça de carn requereix la nostra intervenció.
Eines matemàtiques al servei de la societat
L’inventor darrere d’aquest aparell culinari és en Joan Ceravalls i Pujol, propietari d’un restaurant al Vallès. En Joan, llicenciat en farmàcia, es va embarcar en el desenvolupament d’aquest dispositiu fent ús del seu enginy i creativitat per imaginar una aplicació ben tangible de la ciència al seu terreny professional. Per reforçar la base matemàtica del seu projecte, en Joan es va posar en contacte amb la Unitat de Transferència de Coneixement (KTU) del Centre de Recerca Matemàtica.
Aquesta col·laboració entre un cuiner i matemàtics és una mostra molt exemplificadora de com persones amb experiències i coneixements ben diferents poden unir-se per crear solucions innovadores per a la societat. Segons David Romero, responsable de la KTU, “això és important perquè la transferència hauria de ser un diàleg i no un monòleg.”

D’esquerra a dreta: David Romero (responsable de KTU), Axel Masó (desenvolupador de software científic), Joan Ceravalls i Albert Escolà (Impact Officer)
Aquestes col·laboracions o diàlegs entre recerca i societat son part habitual del rol de la Unitat de Transferència del Coneixement del centre. Quan una empresa o particular acudeix al CRM amb un problema al qual es poden aplicar solucions matemàtiques, la KTU del CRM elabora “un mapa conceptual què s’està intentant fer i com ho faríem nosaltres”. Segons David Romero, “això ens dona la resposta de si ho sabem fer amb les eines que ja coneixem. En cas que no, també ens permet saber si estem preparats per investigar pel nostre compte o cal ajuda externa (som un nexe de trobada de la recerca matemàtica a Catalunya) per tal d’acabar de donar-li forma a la solució.”
La història d’en Joan exemplifica el profund impacte de la passió i la determinació, i la importància de posar la recerca feta a casa nostra a disposició de la societat. Al mateix temps, el paper de la KTU en aquesta col·laboració subratlla la importància de l’aplicació d’eines matemàtiques per resoldre reptes del dia a dia.

CRM Comm
Pau Varela
CRMComm@crm.cat
Subscribe for more CRM News
Guillem Blanco rep el Premi José Luis Rubio de Francia 2024
Guillem Blanco, professor de la UPC i investigador adscrit al CRM, ha estat guardonat amb el Premi José Luis Rubio de Francia 2024 per les seves contribucions a la teoria de les singularitats i els D-mòduls. El jurat ha destacat, entre altres...
Hypatia 2025 Brings Together Young Researchers in Mathematics
The fourth edition of the Hypatia Graduate Summer School took place from 16 to 19 June 2025 in Barcelona. Addressed to PhD students, the school combined two advanced courses in number theory with a public colloquium, a film screening, and...
Javier Gómez Serrano collaborates with Terence Tao and DeepMind on an AI project to solve open mathematical problems
Javier Gómez Serrano, former CRM member and professor at Brown University, is working with Terence Tao and DeepMind on AlphaEvolve, an AI tool that uses code evolution to solve complex math problems. For him, it signals a shift in how research is...
Closing Session of the SIJIMat Seminar: A Celebration of Young Mathematical Talent
Four young researchers (S. Dhyr, A. Garcia, L. Unamuno and R.Homs) at CRM present their work in geometry, neuroscience, environmental statistics, and algebraic methods in the final SIJIMat session of the academic year.On June 12, the Centre de Recerca Matemàtica (CRM)...
What is Open Science? From Data to Impact: Insights from the CRM
On June 11, the Centre de Recerca Matemàtica (CRM) hosted the Open Science Day, bringing together researchers to explore the principles, challenges, and transformative potential of open science. With a central talk by Ignasi Labastida and a roundtable featuring...
The IRP on Modern Fourier Analysis moves forward with its main conference at CRM
For one intense week, the CRM auditorium became a meeting point for some of the most active researchers in modern Fourier analysis. From June 2 to June 6, 2025, the Conference on Modern Trends in Fourier Analysis brought together senior experts,...
Welcoming Eleven New Affiliated Researchers to the Centre de Recerca Matemàtica
From left to right, top to bottom: Carles Broto (UAB-CRM), Álvaro Corral (UAB-CRM), Wolfgang Pitsch (UAB-CRM), Richard Lang (UPC - CRM), Simeon Ball (UPC - CRM), Lluís Vena (UPC - CRM), Jorge Antezana (UB-CRM), Leticia Pardo (UB-CRM), Guillem Blanco (UPC - CRM),...
El CRM acull una nova sessió del programa Bojos per les Matemàtiques
Dissabte passat, el Centre de Recerca Matemàtica va acollir una sessió del programa Bojos per les Matemàtiques, adreçat a estudiants de batxillerat amb interès i talent per aquesta disciplina. Una vintena de participants van assistir a dues...
Núria Fagella, nova degana de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB
La professora i investigadora Núria Fagella ha estat escollida nova degana electa de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona. Especialista en dinàmica complexa i adscrita al Centre de Recerca Matemàtica, el seu...
El CRM apropa el cervell al públic a la Festa de la Ciència amb l’activitat “Neural Code”
Aquest cap de setmana, el Centre de Recerca Matemàtica ha participat a la 18a Festa de la Ciència de Barcelona amb l’activitat Neural Code, un taller interactiu per explorar com el cervell transforma els senyals neuronals en moviment. L’activitat, organitzada en...
The CRM hosts the Advanced Course on Modern Aspects of Fourier Analysis
From May 26 to May 30, 2025, the Centre de Recerca Matemàtica (CRM) in Bellaterra welcomed more than 80 participants from institutions around the world for the Advanced Course on Modern Aspects of Fourier Analysis. The activity, held at the CRM Auditorium, was one of...
Could the Sun–Jupiter–Saturn System Truly Exist? A Computer-Assisted Approach Sheds New Light on Celestial Stability
Mathematicians Jordi-Lluís Figueras and Alex Haro have taken a step toward validating a long-standing astronomical hypothesis: that the Sun–Jupiter–Saturn system could sustain stable, quasiperiodic motion indefinitely, even in the face of chaotic...