La Unitat de Transferència del Coneixement del CRM col·labora en un projecte que aplica models matemàtics per proporcionar un control en temps real per a la cocció de la carn, assegurant una cocció uniforme i al punt desitjat.
A la cuina, com a la matemàtica, la precisió és clau per obtenir els resultats desitjats. Poc importa tenir a les nostres mans una deliciosa vedella de Kobe fresca si després la posem al foc i no la girem en el moment adequat, o no vigilem amb la temperatura de la planxa. Poques tragèdies més grans existeixen que trobar-nos a taula davant d’un tros de carn calcinat o sec com una sola de sabata. Imagineu ara que poguéssim tenir un ajudant a la cuina capaç d’implementar models matemàtics per guiar-nos mentre cuinem, assegurant-se que la carn sigui suculenta, tendre i, sobre tot, sempre al punt desitjat segons el nostre gust. Gràcies als esforços col·laboratius de la Unitat de Transferència de Coneixement (KTU) del Centre de Recerca Matemàtica, hi ha un dispositiu actualment en desenvolupament que té com a objectiu arribar a les nostres cuines per fer-nos la vida més fàcil.
A diferència dels mètodes de cocció tradicionals, que sovint es basen en conjectures i vigilància constant, el projecte en el qual participa la KTU aprofita eines matemàtiques per proporcionar una solució innovadora a un problema quotidià. En essència, el que es busca és oferir un control de temperatura de la carn, utilitzant una sèrie de termòmetres col·locats estratègicament per registrar les variacions de temperatura en diferents punts de la carn, donant-nos una imatge precisa en temps real del procés de cocció i oferint instruccions precises per la gestió de la cocció.
El prototip, dissenyat amb la col·laboració d’Eurecat, no només pren en consideració la temperatura, sinó també el gruix i el tipus de carn que estem cuinant. No tots els talls de carn són uniformes i el gruix, per exemple, té un paper crucial a l’hora de determinar els temps de cocció. Tenint en compte aquesta variable en els seus càlculs, el dispositiu genera instruccions precises adaptades a les característiques de cada peça individual de carn i com evoluciona la cocció, avisant si cal pujar o abaixar el foc, s’ha de girar la peça, o retirar del foc assegurant-nos així que assoleix el nivell de cocció objectiu de manera repetible i uniforme.
La ciència darrere de la carn al seu punt
L’equació de la calor, un concepte fonamental en l’estudi de la transferència de calor, serveix de base per predir com es propaga la calor a través de la cocció de la carn al llarg del temps. Aquesta formula és una equació en derivades parcials i és fonamental en la termodinàmica i la física de la calor. Aplicant aquesta equació al context culinari, el dispositiu pot anticipar els canvis precisos de temperatura necessaris per assolir el nivell de cocció desitjat.
L’anàlisi de dades és un altre aspecte matemàtic crític d’aquesta innovació. El dispositiu recopila contínuament dades de temperatura de la seva xarxa de termòmetres, comparant-les amb la corba de cocció desitjada. Quan sorgeixen discrepàncies, el dispositiu pot suggerir ajustos en temps real, avisant-nos només quan la peça de carn requereix la nostra intervenció.
Eines matemàtiques al servei de la societat
L’inventor darrere d’aquest aparell culinari és en Joan Ceravalls i Pujol, propietari d’un restaurant al Vallès. En Joan, llicenciat en farmàcia, es va embarcar en el desenvolupament d’aquest dispositiu fent ús del seu enginy i creativitat per imaginar una aplicació ben tangible de la ciència al seu terreny professional. Per reforçar la base matemàtica del seu projecte, en Joan es va posar en contacte amb la Unitat de Transferència de Coneixement (KTU) del Centre de Recerca Matemàtica.
Aquesta col·laboració entre un cuiner i matemàtics és una mostra molt exemplificadora de com persones amb experiències i coneixements ben diferents poden unir-se per crear solucions innovadores per a la societat. Segons David Romero, responsable de la KTU, “això és important perquè la transferència hauria de ser un diàleg i no un monòleg.”

D’esquerra a dreta: David Romero (responsable de KTU), Axel Masó (desenvolupador de software científic), Joan Ceravalls i Albert Escolà (Impact Officer)
Aquestes col·laboracions o diàlegs entre recerca i societat son part habitual del rol de la Unitat de Transferència del Coneixement del centre. Quan una empresa o particular acudeix al CRM amb un problema al qual es poden aplicar solucions matemàtiques, la KTU del CRM elabora “un mapa conceptual què s’està intentant fer i com ho faríem nosaltres”. Segons David Romero, “això ens dona la resposta de si ho sabem fer amb les eines que ja coneixem. En cas que no, també ens permet saber si estem preparats per investigar pel nostre compte o cal ajuda externa (som un nexe de trobada de la recerca matemàtica a Catalunya) per tal d’acabar de donar-li forma a la solució.”
La història d’en Joan exemplifica el profund impacte de la passió i la determinació, i la importància de posar la recerca feta a casa nostra a disposició de la societat. Al mateix temps, el paper de la KTU en aquesta col·laboració subratlla la importància de l’aplicació d’eines matemàtiques per resoldre reptes del dia a dia.

CRM Comm
Pau Varela
CRMComm@crm.cat
Subscribe for more CRM News
Els estudiants participants a la prova de preselecció de Bojos per les Matemàtiques visiten el CRM
La prova de preselecció de Bojos per les Matemàtiques va reunir estudiants de tot Catalunya a la UAB i al CRM, amb presentacions a càrrec de Montse Alsina, presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Núria Fagella, degana de la Facultat de Matemàtiques i...
Jordi Mompart highlights the role of artificial intelligence in sport at the XIII GEFENOL-DIFENSC Summer School
The XIII GEFENOL-DIFENSC Summer School gathered over thirty researchers from across Europe to explore how statistical physics helps explain complex phenomena in biology, ecology, networks, and social systems. In his closing lecture, Jordi Mompart (UAB) examined how...
Critical Slowing Down in Genetic Systems: The Impact of Bifurcation Proximity and Noise
An international collaboration including researchers from the Centre de Recerca Matemàtica (CRM) has shown that when several bifurcations occur close to one another, their interaction can dramatically amplify critical slowing down effect - the progressive slowdown of...
Two CRM researchers begin their Marie Skłodowska-Curie fellowships
Gustavo Ferreira and Tássio Naia, CRM postdoctoral researchers and new Marie Skłodowska-Curie fellows. Gustavo Ferreira and Tássio Naia, who joined the CRM in 2023 through the María de Maeztu programme, have started their Marie Skłodowska-Curie postdoctoral...
Matroid Week at CRM: A Collaborative Dive into Combinatorial Geometries
From October 13 to 17, 2025, the CRM hosted Matroid Week, a research school on combinatorial geometries and matroid theory. Courses by Laura Anderson and Geoff Whittle explored intersection properties and structural emergence in matroids. The event fostered deep...
László Lovász receives the 2025 Erasmus Medal in Barcelona
Mathematician László Lovász received the 2025 Erasmus Medal from the Academia Europaea yesterday at the PRBB in Barcelona, where he delivered the lecture “The Beauty of Mathematics”. Renowned for his work in graph theory and discrete mathematics, Lovász has shaped...
Combinatorial Geometry Takes Shape at the CRM
For one week in early October, the Centre de Recerca Matemàtica became a meeting ground for the world of combinatorial geometry. The Polytope Week research school gathered more than fifty participants from three continents to study the interplay...
Learning the Language of Complexity: XIII GEFENOL Summer School Highlights
From October 6–10, 2025, the Centre de Recerca Matemàtica hosted the XIII GEFENOL-DIFENSC Summer School, bringing together young researchers and leading experts to explore the role of statistical physics in understanding complex systems. The program featured courses...
A Week Inside Complexity: The First CS3 Summer School at the CRM
The first CS³ Summer School on Complex Systems transformed the Centre de Recerca Matemàtica into a crossroads of ideas, where physicists, biologists, economists, and mathematicians explored how order and chaos intertwine across nature and society....
Jezabel Curbelo receives the 2025 National Research Award for Young Researchers in Mathematics and ICT
Full professor at the Universitat Politècnica de Catalunya and researcher at the Centre de Recerca Matemàtica, Jezabel Curbelo has been honored with the 2025 National Research Award for Young Researchers in the María Andresa Casamayor category (Mathematics and ICT)....
Tim Myers represents ECMI at the ICIAM Board Meeting and promotes industrial mathematics in Vietnam
ICIAM Board and VIASM Members during a breakVietnam hosted the ICIAM Board Meeting and Workshop this September at the Vietnam Institute for Advanced Study in Mathematics (VIASM), gathering 70 delegates from five continents. CRM researcher Tim Myers attended as the...
Why Your Brain Is Never Still: Representational Drift and Statistical Learning
A paper recently published in Current Opinion in Neurobiology by Jens-Bastian Eppler, Matthias Kaschube, and Simon Rumpel shows that...











