Les entrevistes realitzades a les investigadores Marta Casanellas (UPC), Núria Fagella (UB), Eva Miranda (UPC) i Tere M-Seara (UPC), sortiran al llarg de la setmana que ve. 

Un any més som a les portes de l’11 de febrer, Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, que serveix per recordar la poca presència de dones al món científic. Si bé hi ha pocs perfils femenins en totes les disciplines STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), en matemàtiques el nombre és especialment baix, sobretot en comparació amb àrees més lligades a les ciències de la vida. Un altre problema és que com més alt és el nivell acadèmic, més disminueix el percentatge de dones.

Des del CRM, aprofitem l’ocasió per entrevistar 4 dones matemàtiques que formen part de l’equip investigador del centre. En primer lloc, per mostrar la recerca que fan i com la viuen, i per parlar d’altres aspectes de la seva feina. En segon lloc, per saber què en pensen de les causes i conseqüències de la poca presència de dones en el món de la recerca matemàtica i incentivar la reflexió individual i col·lectiva sobre aquest fet. Per últim, aprofitant que és el dia de la Dona i la Nena en la Ciència, també respondran a un parell de preguntes sobre com eren de nenes i si sempre han tingut clar el seu interès per les matemàtiques.

A part dels temes esmentats anteriorment, les entrevistades també parlaran d’experiències de col·laboració amb altres camps de coneixement i com el trencar fronteres i sortir de la zona de confort pot fer avançar la recerca matemàtica. També apareixeran diferents opinions sobre si hi ha diferents maneres de fer matemàtiques i si aquestes estan lligada al gènere. A les entrevistes hi trobareu perspectives molt diferents sobre les qüestions plantejades, però al mateix temps similituds inesperades.

Agraïm a les 4 entrevistades el temps que ens han dedicat i la honestedat.

CRM i gènere

Al Centre de Recerca Matemàtica també s’observa la realitat de la poca presència de dones que hi ha en la comunitat matemàtica. Tot i ser un problema que no pot ser abordat des del centre i prou, sí que es pot intentar actuar des de diferents fronts per minimitzar les diferències. Destaquem dues accions d’aquest any passat que van en aquesta direcció:

El Procés de selecció de postdocs del Maria de Maeztu: Tal com recull amb detall aquest article, amb l’interès que les dones que han començat el camí de la recerca acadèmica s’hi mantinguin, es va dissenyar un procés de selecció de postdocs amb consciència del biaix de gènere existent.  Els canvis en la contractació se centraven en: fer una campanya de difusió de la convocatòria que intentés arribar a més dones, incloure més dones avaluadores en tots els estadis i intentar maximitzar el nombre de candidates que arribava a l’entrevista. En la primera convocatòria de postdocs del Maria de Maeztu, 3 de les 7 places han estat concedides a joves investigadores.

Taula Rodona ‘Life After Graduate School’ a l’Escola d’Estiu Hypatia: L’Escola d’Estiu Hypatia, nova activitat de la BGSMath Training Unit del CRM a arrel de la concessió del MdM, va celebrar la seva primera edició el 2022. Durant el transcurs de la setmana de cursos intensius, es va celebrar una Taula Rodona amb convidats joves que havien pres diferents camins després de fer el doctorat, des de seguir amb la vida acadèmica fins a anar a l’empresa. El diàleg amb els estudiants de doctorat que estaven fent el curs va anar bé per trencar mites sobre les dificultats de la vida acadèmica, sobretot en relació a la conciliació entre la vida personal i familiar i la carrera acadèmica. Si bé és cert que és una problemàtica que afecta a tothom, a causa de la diferència encara vigent de rols de gènere, és un dels motius principals que desencoratgen a joves doctores a seguir amb la carrera acadèmica.

Tot i fer anys que s’intenta millorar la situació, encara hi ha molt poques dones fent recerca matemàtica. Les causes d’aquest fet són complexes i molt lligades a dinàmiques socials i a rols i estereotips de gènere. Tal com diu la investigadora Eva Miranda a la seva entrevista, que hi hagi poques dones fent recerca és com no comptar amb la meitat de la societat. Augmentar el nombre d’investigadores – i no només dones, sinó també altres perfils (per exemple nacionalitats) que no solen estar a l’acadèmia – té a veure també amb augmentar la diversitat de raonaments i, d’aquesta manera, enriquir la recerca.

Further reading
CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Colloquium, held on September 4th, 2023, featured a talk by Carlos Kenig on nonlinear wave equations, while the event’s networking opportunities underscored the importance of collaborative efforts in mathematical research. The meeting was an opportunity to showcase the strength of the mathematical community in Barcelona, and its firm commitment to advancing the frontiers of mathematics.