L’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres ha anunciat el premi atorgat al matemàtic Dennis Parnell Sullivan «per les seves contribucions innovadores a la topologia en el seu sentit més ampli i, en particular, als seus aspectes algebraics, geomètrics i dinàmics».

Dennis Sullivan, matemàtic de la Stony Brook University, és el guanyador del Premi Abel 2022, considerat el Nobel de les matemàtiques. 

A finals del segle XIX neix la topologia com un nou enfocament qualitatiu de la geometria. En aquesta branca de les matemàtiques, un cercle i un quadrat són el mateix, però la superfície de la terra i la d’una rosquilla són diferents. El desenvolupament d’un llenguatge precís i d’eines quantitatives per a mesurar les propietats dels objectes que no canvien quan es deformen ha estat d’un valor incalculable en totes les branques de les matemàtiques i en altres camps, amb aplicacions destacades en física, economia i ciència de dades.

Dennis Sullivan, ha canviat moltes vegades el panorama de la topologia introduïnt nous conceptes, demostrant teoremes emblemàtics, donant resposta conjectures antigues i formulant nous problemes que han impulsat avenços en el camp. Dennis Sullivan té la virtut de saber saltar d’àrea, aparentment sense esforç, tot utilitzant nocions algebraiques, analítiques i geomètriques. Sullivan, membre carismàtic de la Comunitat matemàtica, ha trobat connexions profundes entre una impressionant varietat de branques de les matemàtiques.

Amb el transcórrer dels anys, ha estat vinculat a nombroses universitats, i durant la seva estada a França, va aconseguir un dels seus avenços més importants: una nova manera d’entendre la teoria de l’homotopia racional, subcamp de la topologia algebraica. 

A finals de la dècada de 1970, Sullivan va començar a abordar problemes de sistemes dinàmics -l’estudi d’un punt que es mou en un espai geomètric-, camp generalment considerat molt allunyat de la topologia algebraica, branca en la qual havia començat la seva carrera. La capacitat dels ordinadors per a iterar funcions més enllà del que els humans sols podien aconseguir, havia generat un enorme interès cap al camp conegut popularment com a «teoria del caos», ja que nombrosos sistemes dinàmics presentaven un comportament caòtic.

El 1999, Sullivan i Moira Chas van descobrir una nova invariant d’una varietat basada en bucles, amb el que es va crear la topologia de cordes, camp que ha crescut ràpidament en els últims anys.

Entre els seus resultats rellevants en topologia s’hi troba la demostració de la conjectura d’Adams i, en sistemes dinàmics, la demostració que les aplicacions racionals no tenen dominis errants, conjectura irresolta durant seixanta anys. La persistència de Dennis Sullivan per la comprensió dels fonaments, així com la seva capacitat per trobar analogies entre diferents àrees de les matemàtiques i relacionar-les, ha canviat la disciplina per sempre.

Sullivan ha obtingut nombrosos premis, entre d’altres el Premi Leroy Steele (2006), el Premi Wolf de Matemàtiques (2010) i el Premi Balzan de Matemàtiques (2014).

Què és el Premi Abel? 

El Premi Abel és una condecoració concedida per l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres cada any des del 2003, i commemora al matemàtic noruec Niels Henrik Abel. Està finançat pel Govern de Noruega i la seva dotació és de 7,5 milions de corones noruegues (761.421 €). L’elecció del candidat premiat es basa en la recomanació del Comitè del Premi Abel, compost per cinc matemàtics reconeguts internacionalment.

Dennis Parnell Sullivan rebrà el Premi Abel durant l’acte de lliurament que se celebrarà a Oslo el dia 24 de maig.

CRM Comm Team

CRM Comm Team

Anna Drou | Paula Lomascolo | Pau Varela

CRMComm@crm.cat
A Tale of Mathematics and Climate Science

A Tale of Mathematics and Climate Science

Researchers from the CAFE project have collaborated with the book series Els contes de La Laura i en Joan (The Laura and Joan’s Stories), where the characters explore mathematical models that help predict extreme weather phenomena.

8 Predoctoral Contracts for PhD Students | AEI MTM Projects

8 Predoctoral Contracts for PhD Students | AEI MTM Projects

The Spanish State Research Agency (AEI) call for PhD contracts is currently opened until January 26th 2023, 14.00h CET. This Programme offers positions for the training of graduates who wish to do a PhD at research groups whose projects have been funded by the AEI in 2022.

Subscribe for more CRM News

Subscribe to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

👀Us portem una recomanació de lectura matemàtica per combatre el fred durant el cap de setmana:📖'Mandelbrot the Mag­nificent'📖, de Liz Ziemska, una biografia fantàstica i ficcionada de Benoit Mandelbrot i el seu descobriment del conjunt de Mandelbrot.

https://www.tor.com/2017/11/14/book-reviews-mandelbrot-the-magnificent-by-liz-ziemska/

Ens ha deixat en Joan Girbau, un gran matemàtic, una gran persona.
Impulsor i motor de la @soccatmat de la que en fou president (1986-1990). Com a professor de la @UABBarcelona, va ser font d'inspiració i estima.
Et buscarem reflectit als teus rellotges de sol. Descansa en pau.

🔬 Referents femenins: 567 dones científiques impartiran xerrades a escoles i instituts el 10 de febrer per despertar vocacions a les adolescents

https://beteve.cat/ciencia-i-tecnologia/trobada-dones-cientifiques-vocacions-adolescents-ajuntament-barcelona/

Mathematicians Eliminate Long-Standing Threat to Knot Conjecture

https://www.quantamagazine.org/mathematicians-prove-this-knot-cannot-solve-major-problem-20230202/ via @QuantaMagazine

Load More...