Select Page

INSCRIU-TE

Jornada de Portes Obertes al CRM

Sign in
Institutional activities
November 13, 2023

 

13 de Novembre, 2023
15h
Auditori del CRM

Per poder assistir a aquesta activitat cal inscripció (gratuita)

introducció

Voleu endinsar-vos en el fascinant món de les matemàtiques? Teniu curiositat per saber què es fa en un centre de recerca? Us convidem a unir-vos a la Jornada de Portes Obertes del Centre de Recerca Matemàtica, una oportunitat per descobrir de primera mà en què estan treballant els nostres investigadors i investigadores.

Durant la jornada, tindreu l’oportunitat d’escoltar a quatre investigadors que us explicaran la seva recerca. Cada presentació oferirà una mirada única a la seva àrea d’expertesa en camps tan diversos com la neurociència, els sistemes dinàmics i la transferència del coneixement. És una oportunitat perfecta per a estudiants i qualsevol persona interessada en com les matemàtiques estan canviant el món que ens envolta.

Aquest esdeveniment forma part de la Setmana de la Ciència i està dissenyat per oferir-vos una visió en profunditat de la feina que es duu a terme al nostre centre, on la recerca matemàtica es fusiona amb altres disciplines, creant un entorn multidisciplinari únic.

Vine a coneixe’ns!

presentacions a càrrec de:

JEZABEL CURBELO

Universitat Politècnica de Catalunya – CRM

Jezabel Curbelo és investigadora Ramon y Cajal a la Universitat Politècnica de Catalunya. Anteriorment ha ocupat càrrecs en diverses universitats, com ara el Departament de Ciències de l’Atmosfèrica i l’Oceànica de la UCLA i el Laboratoire de Géologie de Lyon. La seva tesi doctoral (Universitat Autònoma de Madrid, 2014) va ser guardonada amb el “2015 Donald L. Turcotte Award” (Unió Geofísica Americana). Ha rebut diversos premis per la seva investigació en dinàmica de fluids geofísics, com ara les “Beques Leonardo 2022” (Fundació BBVA) i el premi “2021 L’Oréal-UNESCO For Women in Science” (L’Oréal Espanya).

XAVIER JARQUE

Universitat de Barcelona – CRM

Xavier Jarque i Ribera és professor permanent de la Universitat de Barcelona (UB). Va obtenir el seu doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 1991-1995) i va passar dos anys a la Universitat de Boston (Boston, MA) com a becari postdoctoral (1995-1997). Després de gairebé 10 anys com a professor a la UAB (departament d’economia i història econòmica) on va impartir docència a l’Escola d’Empresarials de Sabadell, va guanyar una plaça de professor al Departament de Matemàtiques i Informàtica de la UB l’any 2003. L’any 2020 va guanyar una càtedra (matemàtica aplicada) al mateix departament.

Després d’uns anys on va treballar en teoria qualitativa d’equacions diferencials al pla i també en models de microeconomia i organització industrial (teoria de jocs), la seva recerca s’ha centrat en dinàmica holomorfa, és a dir, sistemes dinàmics discrets generats per iteració de funcions holomorfes del pla complex. Més concretament els seus treballs inclouen dinàmica transcendent (quan les funcions són enteres o meromorfes) i mètodes iteratius de cerca de zeros (coneguts com “root finding algorithms”). Els seus resultats han donat peu a unes 50 publicacions en revistes de prestigi.

Per altre costat ha estat, entre altres càrrecs, president de la Societat Catalana de Matemàtiques (període 2014-2018) i actualment és director de l’Institut de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona i de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer.

DAVID ROMERO

Centre de Recerca Matemàtica

David Romero i Sánchez és Doctor en Matemàtiques per la Universitat Autònoma i, actualment, és el responsable de la Unitat de Transferència del Coneixement del Centre de Recerca Matemàtica. Els seus interessos es centren en els sistemes dinàmics i la modelització, especialment en les branques de l’ànàlisi numèrica, l’optimizació i la intel·ligència artificial aplicats, entre altres, al món del transport.

ALEX ROXIN

Centre de Recerca Matemàtica

Alex Roxin va obtenir la seva llicenciatura en Enginyeria Mecànica a la Universitat Estatal de Nova York i el seu doctorat en Matemàtiques Aplicades a la Northwestern University. Del 2003 al 2012 va treballar com a investigador postdoctoral en Neurociència Computacional en diversos laboratoris a Nova York, París i Barcelona. Es va incorporar al CRM com a investigador Ramón y Cajal l’any 2012 i n’és investigador de plantilla des del 2017. El seu treball se centra en la comprensió dels mecanismes subjacents a la formació i la dinàmica a llarg termini de la memòria.

SERGEY TIKHONOV

ICREA – Centre de Recerca Matemàtica

Sergey Tikhonov va obtenir la seva llicenciatura a la Universitat Estatal de Moscou Lomonosov l’any 1999 i vaig obtenir el doctorat en Matemàtiques per la MSU l’any 2003. Des de setembre de 2012, és professor de recerca ICREA al Centre de Recerca Matemàtica.  Les seves principals àrees de recerca són l’anàlisi de Fourier i la teoria de l’aproximació. En particular, estudia la relació entre la “suavitat” d’una funció i la possibilitat d’aproximar o representar aquesta funció mitjançant una suma de funcions “simples”. El cas quan les funcions “simples” tenen estructura d’ona és d’especial interès.

SOBRE EL CENTRE DE RECERCA MATEMÀTICA

El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va ser fundat el 1984 pel Professor Manuel Castellet com a centre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És l’institut de recerca matemàtica més antic d’Espanya. Actualment, el CRM és un consorci entre la Generalitat de Catalunya, l’IEC i la UAB. El CRM pertany a l’Agència CERCA de centres de recerca patrocinats pel Govern de Catalunya i és membre de l’ERCOM (Centres de Recerca Europeus en Matemàtiques), un comitè de la Societat Europea de Matemàtiques, juntament amb altres centres europeus d’una naturalesa similar.

Un dels rols centrals del CRM és l’organització de programes de recerca internacionals sobre temes seleccionats en el camp de les matemàtiques, les ciències matemàtiques i totes les seves aplicacions. El CRM acull cada any un nombre de investigadors de renom de tot el món per interactuar amb els investigadors locals durant períodes extensos. El CRM, com a membre de la xarxa CERCA de centres de recerca a Catalunya, està fermament compromès a promoure i millorar la recerca a tot el país. Cada programa de recerca celebrat al CRM genera noves col·laboracions entre investigadors de diferents àmbits i nivells d’expertesa durant les conferències, seminaris i interaccions informals, per a les quals l’edifici del CRM ha estat dissenyat específicament per fomentar.

La missió del Centre de Recerca Matemàtica és ser un recurs d’excel·lència en recerca i formació matemàtica a nivell internacional. Els seus objectius específics són:

 

  1. Realitzar recerca d’alta qualitat de renom internacional en matemàtiques, amb una especial èmfasi en aplicacions del món real realitzades en un context col·laboratiu o interdisciplinari.
  2. Transferència de coneixements basada en la recerca matemàtica validada, amb una especial èmfasi en implementacions concretes de models justificats que aborden problemes emergents amb impacte social.
  3. Formació avançada en el camp de les matemàtiques, mitjançant col·laboració i sinergies amb altres institucions de recerca.
  4. Divulgació dels avenços en matemàtiques tant dins de la comunitat acadèmica més àmplia com en la societat en general.