Navigate Up
Sign In
  • CRM
  • CRM
  • CRM
CRM > English > Activities > Curs 2019-2020 > Jornada_Conjunta_SCM-SoCE

​​La Funció de les Dades​

Jornada conjunta SCM-SoCE sobre dades en l'empresa i la societat

JORNADA CONJUNTA SCM-SoCE.png

Informació general
Data: Dijous 14 de novembre, 2019
Location: Sala Prat de la Riba, Institut d'Estudis Catalans​ (Carrer del Carme 47, 08001 Barcelona)
 
​​Descripció
 

La Societat Catalana de Matemàtiques conjuntament amb la Societat Catalana d’Estadística organitzem una jornada dedicada a promoure l’activitat de les matemàtiques i l’estadística en el món empresarial. 


La primera part de la jornada (matí) estarà formada per tallers d’una hora que tenen l’objectiu de donar eines, algunes més conegudes i d’altres de menys, que ajudin a les empreses a treballar amb les seves dades. 


En la segona part (tarda) tindrem xerrades amb gent del món empresarial que ens explicarà la seva visió i experiència al voltant de l’ús de les matemàtiques i l’estadística en el món empresarial.

   
Horari

​9:00 -​ 9:20 ​Inscripcions i benvinguda
Tallers​​
​9.20 - 10:15 ​Taller 1 Mercè Farré: Alguns aspectes no-tant-coneguts de la modelització estadística
10:15 - 11:10 ​Taller 2 Glòria Mateu: L’anàlisi estadística de dades composicionals
​11:10 – 11:40 ​Pausa Cafè
11:40 - 12:35 ​Taller 3 Klaus Langohr: Anàlisi de la Supervivència aplicada al risc de crèdit
​12:35 - 13:30 ​Taller 4 Maria José Peláez: Visualització
13:30 - 14:30 ​Dinar
Experiències en el món empresarial​
​14:30 - 15:00 ​Kernel Analytics - Roger Forcada: Data Science a l'empresa; la irrupció de les matemàtiques
15:00 - 15:30 AstraZeneca - Rosa Lamarca: Una nova era pels estadístics: el cas de la indústria farmacèutica​
15:30 - 16:00 ​Banc de Sabadell - Agustín Boyero: El paper dels estadístics a la banca
​16:00 - 17:00 ​Taula rodona i Cloenda​
    

 
Tallers
  
Mercè Farré - Alguns aspectes no-tant-coneguts de la modelització estadística

Coneixeu els procediments d'ajust proporcional iteratiu (IPF) i les seves aplicacions? Us heu endinsat mai en la Inferència Causal (CI)? I en l'anàlisi de dades funcionals (FDA)? Us heu plantejat com influeix la multicolinealitat en les capacitats predictiva i explicativa d'un 
model lineal? Us proposem abordar aquestes i altres qüestions en base a exemples.

Doctora en matemàtiques per la UB, amb tesi doctoral en l'àrea de processos estocàstics, i professora titular de la UAB. Des de fa més de 10 anys, fent recerca aplicada al servei de consultoria matemàtica (MCS) del departament de matemàtiques. Responsable de diversos 
convenis universitat-empresa i universitat-grups de recerca en sostenibilitat, creixement animal, dades d'expressió genètica, energies renovables i nivells de pobresa, entre altres.


Glòria Mateu - L’anàlisi estadística de dades composicionals​

L’estadística clàssica es basa en la geometria Euclidiana de l’espai real. Sabem que aquesta geometria pot induir a errors quan s’aplica a dades de tipus composicional, dades multivariants amb components positives i que sumen una constant. La geometria d’Aitchison sobre el seu espai mostral, el símplex, compleix els dos principis bàsics de l’anàlisi de dades composicionals: la invariància per canvis d’escala i la coherència subcomposicional. 

En aquest taller es farà primer una introducció a les dades composicionals i veurem a través de petits exemples perquè no és adequat aplicar l’estadística euclidiana per analitzar aquest tipus de dades. Seguidament introduirem la metodologia específica de l’anàlisi de dades composicionals fonamentada en la geometria d’Aitchison i que es basa en la utilització de diferents logquocients. Finalment mostrarem alguns exemples d’aplicacions.

Glòria Mateu-Figueras és professora agregada del Departament d'Informàtica, Matemàtica Aplicada i Estadística (IMAE) de la Universitat de Girona (UdG). És membre del Grup de Recerca en Estadística i Anàlisi de Dades Composicionals i Vice-presidenta de l'associació internacional CoDa-Association.Klaus Langhor - Anàlisi de la Supervivència aplicada al risc de crèdit 

Els models d’anàlisi de la supervivència i els mètodes per a modelitzar riscos són eines molt habituals per modelar el temps de vida, la progressió o recaigudes dels pacients en l’àmbit de la salut, quan s’analitza el pronòstic dels pacients en presència de dades censurades. Aquest tipus de models també són aplicables a altres escenaris amb gran interès per a les empreses, com ara l’estudi de la fiabilitat dels productes, l’anàlisi d’estocs, el seguiment de la fidelitat dels clients i també el risc de crèdit en el món de les finances. 

Klaus Langohr és Màster en Estadística per la Universitat de Dortmund i Doctor en Estadística per la UPC. És professor del Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la UPC. Les seves àrees de recerca es centren en l'anàlisi de la supervivència i en particular en les dades censurades per interval.María José Peláez - Storytelling with data

Estamos en un mundo digital donde los números han ocupado un lugar importante en muchos ambientes. Vivimos expuestos a muchos datos y a mucha información procesada con data. En esta charla vamos a daros principios básicos para poder comunicar de manera eficaz con datos y jugaremos con algunos ejemplos con los que podrás aplicar lo aprendido.

Maria José Peláez - Lead Insights Search & Discovery en Adevinta (https://www.linkedin.com/in/maría-josé-peláez-montalvo/): Doctora en matemáticas reconvertida hace más de cinco años en Científica de los datos. Me considero una psicóloga de los números y me encanta poder mirar los números y extraer patrones de comportamientos de  usuarios siempre con el fin de mejorar sus experiencias con ciertos productos digitales.


Xerrades

Roger Forcada - Data Science a l'empresa; la irrupció de les matemàtiques

Repassant la trajectòria professional del Roger Forcada, podrem veure com els matemàtics tenim una rellevància creixent en el món de l'empresa actual, on cada vegada més decisions es prenen en base a l'anàlisi de dades i la modelització. El Roger donarà el seu punt de vista de quines són les claus de l'èxit dels projectes de Data Science a l'empresa, així com un exemple d'aplicació de models matemàtics complexos.
 
Roger Forcada i Margarit (https://www.linkedin.com/in/roger-forcada/), Lead Data Scientist a The Boston Consulting Group, és llicenciat en matemàtiques (UPC, 2006) i enginyer de telecomunicacions (UPC, 2007). Té un postgrau de tècniques quantitatives per als mercats financers (UPC, 2009). Del 2006 al 2011 va treballar com a analista quantitatiu de mercats, avaluant riscos de mercat i de tipus d'interès. Aquesta experiència li va fer créixer l'interès per les dades i la modelització matemàtica. Des de 2011 es dedica professionalment al món de la consultoria de Data Science, primer a Neo Metrics i després a Kernel Analytics, una consultora que va co-fundar. Actualment és Lead Data Scientist a The Boston Consulting Group.Rosa Lamarca - Una nova era pels estadístics: el cas de la indústria farmacèutica​

Rosa Lamarca es va formar com a estadística a la UPC, UPF i a la Sheffield Hallam University. Va ser cap del departament d’estadística clínica a la farmacèutica Almirall i actualment és ‘Statistical Science Director’ a la farmacèutica AstraZeneca. Des de el 2012 és membre de la Junta de la Societat Catalana d’Estadística i al 2017 va esdevenir la presidenta de la societat. Entre els seus interessos es troben el disseny d’assajos clínics, dades mancants, estudis longitudinals, anàlisi de supervivència, modelització, desenvolupament de qüestionaris, malalties respiratòries, dermatològiques i lideratge de persones.


Agustín Boyero - El paper dels estadístics a la banca

En aquesta ponència l'Agustín Boyero explicarà quina ha estat l’evolució de l’estadística al sector de la banca, quines són les necessitats a dia d’avui i quines són les oportunitats futures dins d’un món on-line.

Agustín Boyero és Director de Models de Risc per a Particulars a Banc de Sabadell. Va formar-se en Estadística a la UAB (diplomatura) i la UPC (llicenciatura i postgrau en anàlisis de risc de crèdit). Va començar a desenvolupar la seva carrera professional com a Estadístic al món de la salut, analitzant resultats d’anàlisis clíniques i esdevenint cap de l'àrea d'Estadística d'una petita empresa. Posteriorment va centrar-se cap el món del risc de crèdit i tot allò relacionat amb els models d’admissió i seguiment, essent-ne en l'actualitat el responsable a Banc de Sabadell.


Inscripció

*La inscripció per a la jornada és gratuïta per a socis de la SCM i la SoCE (es validarà amb la SCM i la SoCE per comprovar que s'està al dia del pagament de la quota). Per als no socis, el cost és de 50 euros en concepte de la inscripció a la jornada i inclou la inscripció a ambdues societsts durant un any. En tots els casos, la inscripció inclou els tallers i les xerrades, així com els àpats.​

*Places limitades.


Inscripció per a SOCIS de la SoCE o SCM - GRATUÏTA ​Inscripció per a NO SOCIS
b_oran_register.png
   
b_oran_register.png
 
  
Organitzen

logo_color.png     logo_SCE_B.png

    
Col·laboren


logo_text_sota.jpgzKP2GRbh_400x400.jpeg    CRM_LOGO_P_alta resolució.jpg   Institut-estudis-Catalans.jpg


 

​​
​​​​​​