Select Page

Maryam Mirzakhani

1977-2017

Maryam Mirzakhani: la matemática que va trencar el sostre de vidre.

 

Maryam Mirzakhani va esdevenir una figura emblemàtica en el món de les matemàtiques, aconseguint fites que la van immortalitzar en la història d’aquesta ciència. La seva trajectòria, marcada per la passió, la determinació i una brillantor intel·lectual sense parió, la va portar a ser la primera dona, així com la primera iraniana, a guanyar la prestigiosa Medalla Fields, considerada el Nobel de les matemàtiques.

Maryam Mirzakhani va néixer el 12 de maig de 1977 a Teheran, Iran. La seva infància va estar marcada per la guerra entre l’Iran i l’Iraq (1980-1988). De ben petita va mostrar una gran imaginació, inventant històries sobre una noia que assolia fites extraordinàries. Quan la guerra va acabar, la Maryam va completar els estudis primaris i va fer la prova d’accés a l’escola femenina de secundària Farzanegan de Teheran. Aquest centre, gestionat per l’Organització Nacional Iraniana per al Desenvolupament de Talents Excepcionals, tenia l’objectiu de formar les alumnes més brillants.

El seu primer somni va ser el de ser escriptora, i de fet durant el seu primer any d’institut els seus resultats en matemàtiques no van ser gens destacables, fins al punt que un dels seus professors li va dir que tenia cap talent per aquesta matèria. Això fou un cop per a la confiança de la petita Maryam, però afortunadament el seu professor al segon any va aconseguir despertar en ella l’interès per les matemàtiques.

Mirzhakani i la seva amiga Roya Beheshti, inspirades per un recull de problemes de l’Olimpíada Matemàtica, van demanar al director de la seva escola poder realitzar classes sobre resolució de problemes. Tanmateix, les classes avançades estaven restringides a les escoles de nois. Gràcies al suport del director, van poder assistir a les classes.

El seu esforç rebria recompensa l’any 1994, quan totes dues van representar l’Iran a l’Olimpíada Internacional de Matemàtiques a Hong Kong. Mirzakhani va guanyar la medalla d’or amb una puntuació gairebé perfecta, mentre que Beheshti va guanyar la medalla de plata. L’èxit de Mirzakhani es va repetir el 1995 a Toronto, on va obtenir una puntuació perfecta i una altra medalla d’or.

Aquell mateix any, Mirzakhani va rebre una beca per estudiar matemàtiques a la Universitat Tecnològica de Sharif, la principal institució de l’Iran per a les ciències físiques. El 1998, mentre tornava d’una competició de matemàtiques, un accident d’autobús va provocar la mort de diversos estudiants. Mirzakhani va sobreviure i es va graduar el 1999.
Amb la llicenciatura sota el braç, Mirzakhani va continuar amb la seva formació a la Universitat de Harvard, als Estats Units, on va assistir a un seminari impartit pel matemàtic Curtis McMullen, guanyador de la Medalla Fields. Fascinat per la seva imaginació, McMullen esdevindria el tutor de doctorat de Mirzakhani. La seva tesi doctoral, amb el títol Simple Geodesics on Hyperbolic Surfaces and Volume of the Moduli Space of Curves, seria guardonada amb el premi Leonard M and Eleanor B Blumenthal per a l’avenç de la recerca en matemàtiques pures el 2009.

 

Una llum que va brillar breu i intensa.

L’any 2004 va obtenir el seu doctorat i se li va concedir una beca de recerca del Clay Mathematics Institute per ser professora assistent a la Universitat de Princeton. Un cop completada aquesta beca, la seva carrera professional va continuar a la Universitat de Stanford, on va ser professora des del 2008 fins a la seva mort prematura el 14 de juliol de 2017.

Durant aquest temps, Mirzakhani treballar en àrees de les matemàtiques com la teoria de Teichmüller, la geometria ergòdica i la dinàmica complexa. La seva habilitat per a veure connexions entre diversos camps de les matemàtiques va servir com a inspiració per a futurs matemàtics.

Una de les seves col·laboracions més notables va ser amb Alex Eskin, de la Universitat de Chicago. El treball d’Eskin i Mirzakhani va culminar el 2011 amb la publicació de l’article “Counting closed geodesics in moduli space”. El 2014 la Unió Matemàtica Internacional li va atorgar la Medalla Fields, un honor que la reconeixia com la primera dona a rebre aquest prestigiós premi. La cerimònia va tenir lloc al Congrés Internacional de Matemàtics a Seül, Corea del Sud.

Mirzakhani va morir el 14 de juliol del 2017, a l’edat de quaranta anys, víctima del càncer que li havien diagnosticat abans de rebre la medalla Fileds. En homenatge a la seva memòria, institucions i organitzacions de tot el món han establert premis i beques en el seu nom, destinats a fomentar el talent emergent en les matemàtiques, especialment entre les dones.

Més enllà dels seus èxits acadèmics, Mirzakhani era coneguda per la seva humilitat i per ser una font d’inspiració per a joves científics, especialment per a dones en el camp de les matemàtiques. Va trencar barreres no només amb els seus descobriments sinó també amb el seu exemple, mostrant que el talent i la perseverança poden superar qualsevol obstacle.

La mort de Maryam Mirzakhani va ser una gran pèrdua per al món científic, però el seu llegat perdura. La seva vida és un testimoni de com la curiositat, l’educació i la dedicació poden conduir a descobriments que canviïn la manera com entenem el món. La seva història continua inspirant a estudiants, educadors i professionals per igual, recordant-nos que les fronteres del coneixement estan sempre a l’espera de ser explorades.