LLOC:

Sala Prat de la Riba

Institut d’Estudis Catalans

Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona

[See Map]

La funció de les dades al món de les ciències socials

Sign in
Conference
November 18, 2022
Registration deadline 12 / 11 / 2022

DESCRIPCIÓ

La disponibilitat de grans volums de dades i la constatació que la seva anàlisi és útil des del punt de vista pràctic, està avui fora de dubte en tots els àmbits del coneixement, tant en les ciències físiques i naturals com en les ciències humanes.

La Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), la Societat Catalana d’Estadística (SoCE) i l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (ACIA), seguint la tradició de les dues jornades anteriors, dedicades al món de l’empresa la primera (2019) i al món biomèdic la segona (2021), celebrem aquest any la tercera edició de la jornada, anomenada “La funció de les dades en el món de les ciències socials”, dedicada concretament al món de la ciència política i les ciències de la comunicació.

Com es pot veure en el programa, la jornada, que es desenvolupa durant tot un matí, consta de quatre conferències impartides per especialistes de primer nivell en les seves respectives disciplines.

La celebració d’aquesta jornada respon a la voluntat de les tres societats de col·laborar en la promoció i la difusió de l’anàlisi de dades com a eina útil al servei de la societat catalana i de tots els seus sectors científics, tecnològics, empresarials i socials.  

ORGANITZADORS

Eloi Puertas | Universitat de Barcelona – Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial

Aleix Ruiz de Villa | Freelance Data Science Consultant – Societat Catalana de Matemàtiques

Llorenç Badiella | Universitat Autònoma de Barcelona – SoCE (Societat Catalana d’Estadística)

Josep Vives | Universitat de Barcelona – Societat Catalana de Matemàtiques

PONENTS

Marc Balaguer

Marc Balaguer

Iválua - Instituto Catalán de Evaluación de Políticas Públicas

Economista per la Universitat Pompeu Fabra 1994 i Doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona el 2011. És director executiu d’Ivàlua des d’octubre de 2015. Ha treballat al Departament d’Economia i Finances i al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i també a l’administració local com a gerent del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.  Ha estat consultor del Banc Mundial i Visiting Fellow al Departament de Sociologia de la Universitat de Harvard (1999-2000). És membre del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra i del Grup de Recerca en Anàlisi Gestió i Avaluació de Polítiques Públiques de la UAB.

Abstract

Les dades, la matèria primera de les avaluacions

Les dades son la matèria primera a partir de la qual es nodreixen les avaluacions de polítiques. A partir d’exemples d’avaluacions realitzades per l’Institut d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), es posaran exemples que evidencien com les dades poden servir per a la millora de les polítiques públiques en àmbits diferents.

Slides

Xavier Mora

Xavier Mora

UAB Professor - Ars Electionis

Professor de Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Abstract
Algorismes per a eleccions mitjançant llistes obertes

Abstract:  En una votació o unes eleccions les dades que es recullen juguen un paper fonamental, ja que a partir d’elles es prenen decisions que ens afecten a tots o bé es determina un conjunt de persones a qui deleguem tals decisions. Tant en un cas com en l’altre, l’algorisme que determina el resultat final —la decisió adoptada o el conjunt de representants elegits— admet diverses possibilitats, que poden ser més o menys encertades. En aquesta xerrada considerarem el cas d’unes eleccions mitjançant llistes obertes. Com veurem, l’algorisme més obvi no és gens encertat. Per fer-ho bé cal aplicar altres algorismes que explicarem junt amb un exemple amb dades reals.

Treball conjunt amb Rosa Camps i Laia Saumell.

Victòria Oliveres

Victòria Oliveres

Periodista especialitzada en anàlisi i visualització de dades, interactivitat i vídeo.

Graduada en periodisme a la Universitat Pompeu Fabra i màster en Periodisme de Dades a la Birmingham City University (Regne Unit). Actualment forma part de l’equip de dades i visualització d’elDiario.es. Ha estat professora de periodisme de dades a la UOC i la Blanquerna – URL, entre d’altres.

Abstract

Periodisme de dades: explicar la complexitat al públic general

Resum: El periodisme de dades ha irromput als mitjans convencionals i cada cop està més present. Què és i qui hi ha darrere? Com treballen els periodistes de dades i amb quines eines? En aquesta xerrada s’explicarà què ha motivat aquest auge i els motius pels quals cada cop anirà a més, així com s’abordaran les limitacions i potencialitats d’aquesta modalitat que combina el periodisme (que reclama claredat i celeritat) i l’anàlisi de dades (que reclama pausa i profunditat).

Roger Tugas

Roger Tugas

Periodista de dades i transparència

Llicenciat en periodisme a la UAB, va treballar primer en seccions d’actualitat i política de Público, l’Ara i Nació Digital, on es troba actualment. Fa tres anys, però, va reorientar la carrera professional cap al periodisme de dades i transparència, després de cursar el postgrau d’analista de dades per a l’anàlisi política i la gestió pública de la UB. És autor de tres llibres i ha col·laborat al Més 324, El Matí de Catalunya Ràdio, Rac1, Ser Catalunya i la revista Sàpiens.

Abstract

Periodisme de dades: explicar la complexitat al públic general

Resum: El periodisme de dades ha irromput als mitjans convencionals i cada cop està més present. Què és i qui hi ha darrere? Com treballen els periodistes de dades i amb quines eines? En aquesta xerrada s’explicarà què ha motivat aquest auge i els motius pels quals cada cop anirà a més, així com s’abordaran les limitacions i potencialitats d’aquesta modalitat que combina el periodisme (que reclama claredat i celeritat) i l’anàlisi de dades (que reclama pausa i profunditat).

HORARI

9:00

Registration

9:15

Welcome

9:30

Les dades, la matèria primera de les avaluacions 
Marc Balaguer | Iválua

10:15

Politòlegs
Xavier Mora | UAB

11:00

Coffee Break + Group picture

11:30

Periodisme de dades: explicar la complexitat al públic general

Victòria Oliveres | Periodista especialitzada en anàlisi i visualització de dades interactivitat i vídeo

Roger Tugas | Periodista de dades i transparència

12:15

Closing

INSCRIPCIÓ

La inscripció és gratuïta per als membres de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM),  Societat Catalana d’Estadística (SoCE) i l‘Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (ACIA).

Per als no socis, la quota d’inscripció inclou fer-se soci d’una de les tres associacions durant un any. La inscripció a la jornada inclou l’accés a les ponències i la pausa cafè.

*En els casos exempts del pagament de la matrícula, si us plau, indiqueu “reserva” al final del procés d’inscripció a l’activitat.

  • Se us demanarà que creeu un compte d’usuari web CRM abans de registrar-vos a l’activitat a través del següent enllaç:

CRM USER CREATION

REGISTER

llista de participants

Name Institution
Carlos Fontclara Other
Joan Garcia Roman Centre d\'Estudis Demogràfics
Anna Turu Centre d\'Estudis Demogràfics
Antonio Medina Centre d\'Estudis Demogràfics
Mohamed Abdelhameed Hassanien Ahmed URV
Ana De Osuna Universitat de Barcelona
Josep Vives Universitat de Barcelona
Ernest Pons Universitat de Barcelona
Pilar Bayer Universitat de Barcelona
Luis Ortiz Gracia Universitat de Barcelona
Xavier Jarque i Ribera Universitat de Barcelona
Carme Monserrat Universitat de Barcelona
Eloi Puertas Universitat de Barcelona
Montserrat Guillen Estany Universitat de Barcelona
Oliver Valero Universitat Autònoma de Barcelona
Llorenç Badiella Universitat Autònoma de Barcelona
Dolors Herbera Espinal Universitat Autònoma de Barcelona
M.Dolors Márquez Cebrián Universitat Autònoma de Barcelona
David Fonts Universitat Autònoma de Barcelona
Benet Pujol Universitat Autònoma de Barcelona
Lluis Vena Cros Universitat Politècnica de Catalunya
Maribel Ortego Universitat Politècnica de Catalunya
Sandra Millet Universitat Politècnica de Catalunya
Montserrat Alsina Universitat Politècnica de Catalunya
Pedro Delicado Universitat Politècnica de Catalunya
Cecilio Angulo Universitat Politècnica de Catalunya
Andreu Català Universitat Politècnica de Catalunya
frederic udina Universitat Pompeu Fabra
Karma Peiro Universitat Pompeu Fabra
Pepus Daunis-i-Estadella Universitat de Girona
Xavier Vilasís Cardona Universitat Ramon Llull

allotjament

ON-CAMPUS AND BELLATERRA

BARCELONA AND OFF-CAMPUS 

INFORMACIÓ DE LA FACTURA/PAGAMENT

SI LA TEVA INSTITUCIÓ COBREIX LA TEVA QUOTA DE MATRÍCULA: Tingues en compte que, en cas que la teva institució estigui pagant la inscripicó mitjançant transferència bancària, hauràs d’indicar les dades de la teva institució i triar “Transferència” com a mètode de pagament al final del procés.

UPF | UB | UPC | UAB

*If the paying institution is the UPF / UB/ UPC / UAB, after registering, please send an email to vramirez@crm.cat with your name and the institution internal reference number that we will need to issue the electronic invoice. Please, send us the Project code covering the registration if needed.

Paying by credit card

IF YOU PAY VIA CREDIT CARD but you need to provide the invoice to your institution to be reimbursed, please note that we will also need you to send an email to vramirez@crm.cat providing the internal reference number given by your institution and the code of the Project covering the registration (if necessary).

organitza

INSTITUCIONS COL·LABORADES

 

For inquiries about this event please contact the research programs coordinator Ms. Núria Hernández at nhernandez@crm.cat​​