Un any més, el Centre de Recerca Matemàtica participa a la Nit Europea de la Recerca amb la participació de dos investigadors del centre.

🍺 Fem un got de ciència!

📅 Dijous, 28 de setembre
🕒 19:00
📍 Sala Modernista del Casino de Vic (Carrer de Jacint Verdaguer, 5, 08500 Vic)

Sang i fishing, busos i bistecs.
La transferència de coneixement al
Centre de Recerca Matemàtica (CRM)

La principal activitat d’un centre de recerca i, en particular, d’un centre de recerca en matemàtiques consisteix – és clar – en fer recerca. Els investigadors publiquen els seus descobriments en revistes científiques o els expliquen en congressos especialitzats, la qual cosa permet transferir-los a altres experts, fent avançar les fronteres del coneixement.

Ara bé, la transferència d’aquests coneixements es pot dur a terme també cap a d’altres esferes, com ara la indústria, el sector públic o directament a la societat. Algunes d’aquestes matemàtiques acadèmiques són útils per solventar problemàtiques reals, des del disseny d’algoritmes per augmentar la seguretat cibernètica fins a l’optimització de processos logístics. Les matemàtiques impacten directament en la vida quotidiana, encara que no sempre en siguem conscients.

Al Centre de Recerca Matemàtica (CRM), la unitat de transferència de coneixement construeix ponts entre matemàtiques i fenòmens quotidians com ara la detecció de malalties analitzant la sang, la prevenció d’atacs de fishing, l’optimització de la xarxa d’autobusos de Barcelona i la cocció de bistecs més gustosos. En aquesta xerrada breu veurem quines matemàtiques hi ha darrera d’aquests projectes i quin camí segueixen fins que arriben a la societat.

Xarrada a càrrec d’Axel Masó.

+ INFORMATION

‍🔬 La investigació a escena

📅  Divendres, 29 de setembre
🕒 20:00
📍 Museu de la Ciència CosmoCaixa (C/ d’Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona)

Misterios de los vasos sanguíneos
en el desarrollo de las extremidades

Els científics han descobert una cosa fascinant sobre com es desenvolupen les nostres mans i els nostres peus. Han trobat que quan els ossos a les nostres extremitats comencen a formar-se, alguns dels vasos sanguinis misteriosament s’encongeixen i desapareixen en aquesta àrea. Però no et preocupis, la resta dels vasos sanguinis segueixen fent la seva feina a altres zones.

Per entendre millor aquest procés misteriós, els científics van observar al laboratori com es comportaven les cèl·lules dels vasos sanguinis i van descobrir que una molècula especial anomenada Sox9 té un paper important a guiar els vasos sanguinis i fer que canviïn de forma.

Però això no és tot! Els científics també van utilitzar les matemàtiques i els ordinadors per entendre com creixen i canvien els vasos sanguinis. En combinar els seus experiments al laboratori amb els resultats matemàtics que obtenien els ordinadors, van aprendre encara més sobre com es formen les nostres extremitats i per què de vegades els vasos sanguinis desapareixen.

Aquesta investigació només és el començament d’un gran trencaclosques, i mostra com els científics de diferents camps treballen junts per entendre el que passa dins dels nostres cossos. En estudiar com creixen les nostres extremitats, esperen resoldre encara més misteris i fer descobriments importants que puguin ajudar les persones en el futur.

Xarrada a càrrec de Giovanni Dalmasso.

+ INFORMATION

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. Així doncs, la població tindrà l’oportunitat de conèixer els avenços científics que s’hi desenvolupen al territori de la mà dels propis investigadors.

Aquest esdeveniment se celebra l’últim divendres de setembre de cada any. Gràcies a la seva popularitat (l’acte atreu més d’un milió de visitants arreu d’Europa), s’ha allargat durant els dies previs i el cap de setmana.

CRM Comm

CRM Comm

Pau Varela

CRMComm@crm.cat

Subscribe for more CRM News

Stay updated to our mailing list to get the lastest information about CRM activities.

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Holds its Colloquium with a Revamped Format

The CRM Colloquium, held on September 4th, 2023, featured a talk by Carlos Kenig on nonlinear wave equations, while the event’s networking opportunities underscored the importance of collaborative efforts in mathematical research. The meeting was an opportunity to showcase the strength of the mathematical community in Barcelona, and its firm commitment to advancing the frontiers of mathematics.

The CRM 2022 Annual Report is now available

The CRM 2022 Annual Report is now available

During 2022, several organizational and scientific initiatives, started around the 2018-2019 period, have come to yield valuable results. Specifically, the obtention of the Maria de Maeztu Unit of Excellence award and the consolidation...